Antena 3 CNN Economic Simona Bucura Oprescu a anunţat până când mai pot depune pensionarii acte pentru recalculare. Pensii mai mari pentru români, din septembrie

Simona Bucura Oprescu a anunţat până când mai pot depune pensionarii acte pentru recalculare. Pensii mai mari pentru români, din septembrie

Simona Bucura Oprescu a anunţat până când mai pot depune pensionarii acte pentru recalculare, având în vedere că în septembrie românii vor primi pensiile mărite.

Simona Bucura Oprescu a anunţat până când mai pot depune pensionarii acte pentru recalculare. Pensii mai mari pentru români, din septembrie
Sursa foto: Hepta | Mediafax Foto / Emanuel Titus iliesi
de Gina Vacariu    |    25 Mar 2024   •   10:07

După indexarea pensiilor de la 1 ianuarie 2024, cu 13,8%, pensionarii vor beneficia, din septembrie, şi de o majorare a pensiilor. 

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu a anunţat până când mai pot duce pensionarii acte suplimentare pentru recalculare, pentru ca niciunul dintre ei să nu piardă banii care i se cuvin.

Fiecare pensionar va avea pensia recalculată în funcţie de mai mulţi factori, astfel că procentele de creştere diferă de la om la om, însă există nişte tabele orientative în acest sens.

Oficialii au promis că pensionarii vor avea pensiile majorate de la data de 1 septembrie şi nicio pensie în plată nu va scădea.

Tot atunci, va intra în vigoare și legea pensiilor care vine cu o nouă formulă de recalculare a pensiilor.

Noua formulă de recalculare va oferi pensii mărite celor care au lucrat mulți ani (ideal peste 35), va face grupele de muncă mai puțin importante financiar, dar nu îi va favoriza pe pensionarii care au lucrat sub 25 de ani.

Sistemul de pensii publice din România este reglementat, începând din acest an, printr-o nouă lege, respectiv prin Legea 360/2023. 

Noua lege a pensiilor, publicată în Monitorul oficial

Pe 6 decembrie 2023, legea pensiilor, adoptată de Parlament în noiembrie și promulgată de președintele Klaus Iohannis, a fost publicată în Monitorul Oficial.

Ea se aplică începând din 1 ianuarie 2024. O parte din prevederi intră în vigoare de la începutul anului, iar cele mai multe din septembrie.

Noua lege prevede că de la 1 ianuarie 2024, pensiile vor crește cu 13,8% și vor fi recalculate în septembrie. Punctul de pensie va fi, astfel, 2.032 lei.

Totodată, vârsta de pensionare va fi aceeași pentru femei și bărbați, respectiv 65 de ani, introdusă gradual.

De asemenea, stagiul minim contributiv de cotizare pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă va fi de 15 ani.

Cum află românii când se pot pensiona

Vezi şiMarea recalculare a pensiilor. Tabelul care arată cine sunt românii cei mai defavorizaţi după majorarea din 2024

Când mă pot pensiona - este o întrebare care îi interesează pe mulţi români, fie că încă lucrează şi urmează să iasă la pensie, fie că deja s-au pensionat, dar anticipat.

Acum puteţi afla în mai puţin de un minut data la care vă puteţi pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă.

Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării.

Ministerul Muncii: România avea în ianuarie 4,75 milioane de pensionari

Vezi şiCe pensie vor primi românii care au muncit 35 de ani pe salariul minim, după majorarea din 2024

România înregistra la finalul lunii ianuarie un număr de 4,75 milioane pensionari, inclusiv agricultori, pensia medie la nivel național fiind de 2.289 lei, cu 14% mai mare față de prima lună din 2023, potrivit Ministerului Muncii, care citează datele Casei Naționale de Pensii Publice.

Potrivit statisticilor oficiale, un număr de 156.100 pensionari provin din domeniul agricol, unde pensia medie lunară este de doar 917 lei.

În cazul pensiilor anticipate, media lunară este de 3.166 lei, fiind înregistrați în sistem 5.400 de pensionari în această categorie.

De asemenea, din numărul total, 454.200 reprezintă pensii de urmaş, cu o medie de 1.191 lei pe lună.

În luna ianuarie 2024, punctul de pensie este de 2032 lei.

Vezi şiPensionarii români care vor primi peste 3.000 de lei în plus la pensie, din 2024. Tabelul care arată cine sunt beneficiarii

România avea la finele anului trecut o inflație de 6,6%. Rata anuală a inflației a început 2023 la 15,1%, în scădere puternică față de decembrie 2022, când era la 16,4%, dar a accelerat uşor în februarie 2023, la 15,5%, nivelul maxim atins anul trecut.

Noua lege a pensiilor vine cu o formulă nouă de calcul

Calculul pensiei = VPR x Numărul total de puncte

VPR (valoarea punctului de referință) va fi de 81 de lei. 

Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.

Punctele de necontributivitate: anii din armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an). 

Punctele de contributivitate: anii în care ai contribuit la sistemul de pensii. Un punct pentru fiecare an.

Legea nr. 118/2010 a stabilit că sintagma pensie socială minimă garantă va fi înlocuită cu sintagma indemnizație socială pentru pensionari, așa că pensia socială și indemnizația socială pentru pensionari se referă la același lucru.

Până când mai pot depune pensionarii acte pentru recalcularea pensiilor

"Deciziile de recalculare vor ajunge la pensionari. 

Estimările noastre cu privire la calendar sunt că acestea vor începe efectiv să ajungă la pensionari începând cu finalul lunii mai, cu precădere preponderent în lunile iunie-august, astfel încât va fi înainte de luna septembrie, când românii își vor primi pensiile recalculate și când peste trei milioane de români vor beneficia de pensii mai mari. 

Din septembrie încolo, pensionarii mai pot duce documente suplimentare pentru perioada de acord global, al 13-lea salariu, sporuri nepermanente, astfel încât niciunul dintre beneficiarii noștri, dacă are documente suplimentare pentru perioada de dinainte de 2001, să nu-și piardă niciun drept", a spus ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, în exclusivitate, la Antena 3 CNN.

Material susţinut de PSD

×
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close