x close

Ungaria NU va interveni pentru forint, deşi a atins minimul ultimilor doi ani faţă de euro

de G.S.    |    02 Feb 2014   •   13:43
Ungaria NU va interveni pentru forint, deşi a atins minimul ultimilor doi ani faţă de euro 416 Foto: hir24.hu
Banca centrală a Ungariei nu va încerca, pentru moment, să apere forintul, în pofida deprecierii puterenice a monedei pe fondul retragerilor masive de capital de pe pieţele emergente, declanşate de decizia Rezervei Federale a SUA de a reduce programul de relaxare cantitativă.
"Lumea este nebună în acest moment, nu avem de unde să ştim încotro se îndreaptă lucrurile. Ar fi o greşeală ca banca centrală a Ungariei să facă vreo mişcare, în orice direcţie. Trebuie să urmărim în ce direcţie păşesc jucătorii mari", a declarat viceguvernatorul Băncii Ungariei Ferec Gerhardt, într-un interviu pentru Wall Street Journal (WSJ), conform Mediafax.
Forintul a atins în această săptămână cel mai redus nivel din ultimii doi ani, înregistrând performanţe mai slabe faţă de celelalte monede din regiune în contextul menţinerii unei tendinţe de relaxare în zona politicii monetare.
Banca centrală a început să reducă dobânda de politică monetară în luna august a anului 2012, indicatorul fiind în prezent la minimul istoric de 2,85%.
Guvernatorul Gyorgy Matolcsy a declarat miercuri că instituţia are spaţiu pentru noi reduceri ale dobânzii cheie, în pofida turbulenţelor de pe pieţele emergente.
Forintul a atins miercuri un minim la aproape 310 forinţi/euro, faţă de aproximativ 304 forinţi la începutul săptămânii.
Băncile centrale din Turcia, Africa de Sud şi India au majorat dobânzile în încercarea de a stopa declinul monedelor naţionale, predominant fără succes. Autorităţile din Argentina au relaxat restricţiile asupra tranzacţiilor valutare, permiţând populaţiei şi firmelor să cumpere dolari SUA în volum limitat, după o depreciere puternică a pesoului săptămâna trecută ca urmare a anunţului băncii centrale că va reduce intervenţiile pe piaţă pentru a conserva rezervele.
Premierul ungar Viktor Orban consideră că deprecierea forintului a fost generată în principal de factori externi.
"Ar trebui să fim conştienţi că statele nu mai sunt răspunzătoare pentru ratele de schimb ale propriilor monede. Ungaria este în aceeaşi situaţie. Economia este stabilă şi puternică, iar în ceea ce priveşte perspectivele de creştere analiştii străini sunt chiar mai optimişti decât guvernul", a afirmat şeful guvernului de la Budapesta la un post de radio.
Orban a subliniat că Ungaria înregistrează de câţiva ani excedent la contul curent al balanţei de plăţi.

Citeşte mai multe despre:

Ungaria reduceri dobanda euro
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati