Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Ana Iorga explică dacă este corect să spunem ”scandal monstru” sau ”petrecere monstru”

Ana Iorga explică dacă este corect să spunem ”scandal monstru” sau ”petrecere monstru”

Ana Iorga a vorbit, marți, despre sintagmele care au în compoziția lor substantivul ”monstru”.

Ana Iorga explică dacă este corect să spunem ”scandal monstru” sau ”petrecere monstru”
de Laura Dinu    |    15 Dec 2020   •   12:45

”Nu știu dacă ați remarcat dar se spune foarte des și la știri, și în exprimarea noastră zilnică, ”a fost scandal monstru”,”a fost petrecere monstru”, ”a fost o bătaie monstru”, o combinație pentru a sublinia necesitatea. 

Primul exemplu, ”scandal monstru”, sintagma cel mai des întâlnită. Dacă a fost scandal monstru, înseamnă că a fost un scandal de mare intensitate. Acest ”monstru” care subliniază intensitatea poate fi folosit și în contexte pozitive. La fel ca în ”petrecere monstru”. Adică o petrecere cu mare distracție, o petrecere de pomină. Și acum să vedem definiția din DEX”, spune Ana Iorga

MONSTRU - 1. Ființă mitologică cu corpul format din părți ale unor animale diferite sau din unele părți de om și altele de animal. 2. Ființă care se naște cu mari anomalii fizice; pocitanie; om cu mari defecte morale, om josnic, crud, denaturat. 3. Namilă, matahală. ♦ Fig. (Adjectival) De proporții mari, extraordinar, neobișnuit.

Așadar, monstru poate fi folosit și în contexte precum exemplele de mai sus, chiar și în cele pozitive. 

×
Subiecte în articol: Ana Iorga Pe cuvant
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close