Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Descoperiți Cum ne protejăm datele și intimitatea în mediul online

Cum ne protejăm datele și intimitatea în mediul online

Datele despre obiceiurile și preferințele noastre sunt strânse și analizate pentru a fi folosite în trimiterea de mesaje țintite. Uneori suntem atât de bine urmăriți încât companiile care colectează astfel de date pot ajunge să dețină și informații sensibile, cum ar fi datele bancare.

 Cum ne protejăm datele și intimitatea în mediul online
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de Cristina Tudorache    |    21 Iun 2020   •   00:26

Stocarea datelor despre obiceiuri și preferințe ne pun în pericol dreptul la intimitate, se arată în emisiunea Descoperiți cu Andreea Sava, de la Antena 3.

Specialiștii în securitate cibernetică au acuzat mai multe agenții guvernamentale de practici de supraveghere în masă.

Însă, zilnic, fiecare dintre noi dăm acces liber la aceste date, mai ales în mediul online: când ne dăm check-in la mall, ne facem un selfie pe care îl postăm pentru a afla toată lumea unde suntem sau inconștient când ne logăm la rețeaua publică de wifi - astfel oferim date despre cine suntem, ce ne placem, unde ne aflăm. Mai mult, cineva ne poate face profilul psihologic și ne poate accesa datele din telefon.

Mădălin Dumitru, specialist în securitate cibernetică, spune că internetul nu uită absolut nimic. ”Chiar dacă o informație nu se mai găsește, nu înseamnă că ea nu mai există, ci doar că a fost arhivată.”, afirmă specialistul. El ne sfătuiește să fim atenți la informațiile pe care le lansăm în mediul virtual pentru că acestea pot fi exploatate.

Mădălin Dumitru atrage atenția asupra routerelor vechi, care au parole neactualizate și cu ajutorul cărora copiii, o categorie vurnelabilă, pot accesa aplicații încărcate cu viruși programați să infecteze toate echipamentele conectate la rețea. În acest fel, hackerii pot accesa chiar și camerele de supraveghere conectate la internet.

Cea mai mare atenție trebuie acordată rețelelor publice de internet de tip de wifi, prin care pot fi accesate datele cardului sau telefonul.

Ce putem face pentru a ne proteja datele și intimitatea în mediul online

1. Restricționarea informațiilor pe care le facem publice pe internet
2. Actualizarea parolelor de router și schimbarea acestora după ce ne sunt furnizate de operatorul de internet
3. Actualizări ale aplicațiilor și instalarea de soluții anti-virus
4. Administrarea permisiunilor pe care le oferim aplicațiilor, de exemplu accesul la microfon sau cameră video.

Întregul interviu despre protejarea datelor pe care le expunem în mediul online poate fi urmărit în materialul video de mai jos.

Cum ne protejăm datele și intimitatea în mediul online

×
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close