Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Decisiv Un olandez a prezis cutremurul din Turcia cu trei zile înainte să se producă | Seismologul Mărmureanu: "E greu!"

Un olandez a prezis cutremurul din Turcia cu trei zile înainte să se producă | Seismologul Mărmureanu: "E greu!"

Antena 3 CNN semnalează cazul unui specialist olandez care a prezis, într-o postare de acum trei zile, producerea unui cutremur de peste 7,5 grade în sud-estul Turciei.

de Redacția Antena 3 CNN    |    06 Feb 2023   •   17:58

În data de 3 februarie 2023, Frank Hoogerbeets scria pe Twitter: "Mai devreme sau mai târziu, va avea loc un cutremur cu magnitudine de aproximativ 7,5 în această regiune (Turcia central-sudică, Iordania, Siria, Liban)".

Mesajul era însoțit de hashtagul #deprem, cutremur în limba turcă.

Pe contul său de Twitter, Frank Hoogerbeets se recomandă cercetător la SSGEOS sau "Institutul de Monitorizare a Geometriei Corpurilor Cerești în legătură cu Activitatea Seismică", cu sediul în Olanda.

Site-ul acestui institut, ssgeos.org, nu era funcțional la ora publicării acestei știri.

Citește și: Noile previziuni ale Călătorului în timp | "Un cutremur de 9,9 grade pe scara Richter va avea loc în 2023"

Pe Twitter, contul @ssgeos avea, luni după-amiază, o postare fixată din data de 2 februarie, în care anticipa o posibilă activitate seismică mai intensă în intervalul 4 - 6 februarie,  "cel mai probabil cu magnitudine medie sau peste 6" și cu șanse ușoare pentru un eveniment seismic mai mare  "în jurul datei de 4 februarie".

Profesorul Gheorghe Mărmureanu se îndoiește că postarea făcută de olandezul Hoogerbeets poate fi luată în serios, ca previziune seismică.

"Acest domn este din Olanda, o țară care nu are probleme cu cutremurele. Nu are deloc. Părerea mea este că a fost o întâmplare, pentru că în lume cutremurele sunt multe. Și cele mari sunt destul de multe. În Turcia se știe că sunt foarte multe cutremure (...)

Este greu (să prezici un cutremur în Turcia) pentru că în Turcia cutremurele acestea au fost foarte multe. Erau niște statistici...Au fost mult mai puternice, mai demult. Turcii au trecut așa, pe lângă ele. 

Eu am lucrat mult timp cu ei (cu turcii, n.r.) şi erau destul de optimiști la început. Dar când au început să apară cutremurele, au încetat să mai creadă în povesti", a spus Mărmureanu la Antena 3 CNN, în replică la postarea lui Frank Hoogerbeets.

Foto principală: imagine din orașul turc Gaziantep după seria de cutremure din 6 februarie 2023, soldate cu mii de morți și răniți

×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close