Antena 3 CNN Meteo Tot mai puțină zăpadă în Europa. Meteorologii anunță că va fi o iarnă neobișnuit de caldă

Tot mai puțină zăpadă în Europa. Meteorologii anunță că va fi o iarnă neobișnuit de caldă

Bianca Chirilă
1 minut de citit Publicat la 07:00 12 Dec 2024 Modificat la 10:20 12 Dec 2024
femeie care se joaca in zapada
Vom avea o iarnă blândă, cu puțină zăpadă. FOTO: Getty Images

Meteorologii anunță că vom avea o iarnă blândă, cu puțină zăpadă. De asemenea, va fi mai cald decât în mod normal pentru această perioadă în aproape toată Europa, transmite severe-weather.eu.

Potrivit meteorologilor, nu vom avea parte de prea multe ninsori în această iarnă, din cauza faptului că aerul rece se va suprapune cu umiditatea. Un sezon bun de ninsori are nevoie atât de aer rece, cât și de precipitații. Aerul mai rece reține, de obicei, mai puțină umiditate.

În următoarele zile sunt șanse mai mari să ningă în nordul, estul și sud-estul continentului, dar vor fi episoade de ninsori și în Europa Centrală, la altitudini mai mari. 

Totuși, spre finalul lunii, ar putea ninge mai mult în Europa Centrală.

Nici în ianuarie nu ar trebui să ne așteptăm la prea multă zăpadă, mai spun meteorologii. 

Deși în prognozele anterioare, ei se așteptau la ninsori în luna februarie, acum anunță că nici în această lună nu vor fi multe precipitații.

În schimb, în luna martie ar putea ninge în centrul și sud-vestul Europei, însă nu în cantități mari, pentru că aerul nu este suficient de rece.

La Nina se întoarce

Totodată, fenomenul meteorologic La Nina, caracterizat prin temperaturi mai scăzute, s-ar putea dezvolta în următoarele trei luni, însă va fi „scurt şi de intensitate redusă” şi insuficient pentru a compensa efectele încălzirii globale.

Există o probabilitate de 55% ca un episod La Nina să se dezvolte „în perioada decembrie 2024 - februarie 2025”, dar acesta „ar urma să fie scurt şi de intensitate redusă”, potrivit ultimului buletin publicat de Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM).

În buletinul anterior, publicat în septembrie, probabilitatea apariţiei La Nina în perioada decembrie - februarie era estimată la 60%.

„Anul 2024 a început cu El Nino şi este pe cale să devină cel mai cald an înregistrat vreodată. Chiar dacă fenomenul La Nina, cunoscut pentru răcirea temporară a climei, se manifestă, acesta nu va fi suficient pentru a contrabalansa încălzirea cauzată de nivelurile record ale gazelor cu efect de seră, care au specificitatea de a reţine căldura în atmosferă”, a declarat secretara generală a OMM, Celeste Saulo, într-un comunicat.

Ulterior, pentru perioada februarie - aprilie 2025, revenirea la condiţii neutre este „scenariul preferat”, cu o probabilitate tot de 55%.

În general, La Nina produce variaţii climatice la scară largă opuse celor asociate cu El Nino.

 

 

×
TOP articole
x close