Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Decisiv Guvernul oferă tichete de muncă în loc de bani pentru o anumită categorie de angajați

Guvernul oferă tichete de muncă în loc de bani pentru o anumită categorie de angajați

Guvernul vrea să combată munca la negru prin acordarea de tichete de muncă în loc de bani pentru o anumită categorie de angajați.

de Redacția Antena 3 CNN    |    23 Apr 2024   •   19:00

Tichetele în valoare de 15 lei fiecare vor putea fi cumpărate online ori prin Poșta Română sau de la agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă.

Vizaţi de această măsură menită să combată munca la negru sunt pentru menajerele, grădinarii sau culegători de fructe și legume.

Din suma de 15 lei, trei lei reprezintă contribuția la sănătate și pensii, dar cu o condiție: suma primită lunar de prestatorii casnici să fie de minimum 1.275 lei.

În caz contrar, aceștia rămân neasigurați. Ordonanța de urgență în acest sens este dată pentru a nu pierde banii europeni dați prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). 

Ce este tichetul de activități casnice

Tichetul de activități casnice este un bon valoric destinat plăţii contravalorii activităţilor casnice efectuate de către prestatorul casnic şi conține elemente specifice de siguranță, serie şi număr unic, care permit individualizarea şi urmărirea acestuia. 

Astfel, la finalul prestării serviciilor stabilite de comun acord, pe baza numărului de ore efectuate şi a negocierii între părţi, beneficiarul casnic va înmâna prestatorului numărul de tichete de activităţi casnice aferent valorii serviciului prestat. 

Cine emite tichetele de activități casnice

Tichetele de activităţi casnice sunt emise de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). Atât achiziţia, cât şi preschimbarea în bani a tichetelor de activităţi casnice se realizează prin intermediul ANOFM, prin agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, precum şi a municipiului Bucureşti, respectiv la agenţiile locale şi punctele de lucru ale acestora, la punctele de acces ale furnizorului de serviciu poştal universal desemnat în numele acestora sau prin Platforma electronică de evidenţă a desfăşurării activităţilor casnice, respectiv prin aplicaţia mobilă pusă la dispoziţie gratuit de ANOFM, se arată în Legea privind reglementarea activității prestatorului casnic, potrivit sgg.gov.ro

Cum pot fi tichetele de activități casnice preschimbate în bani

Tichetul de activităţi casnice poate fi preschimbat în numerar în maximum 12 luni de la data primirii acestuia de către prestatorul casnic. 

Beneficiarul casnic care achiziţionează tichete de activităţi casnice, de la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă sau de la alte unităţi desemnate în acest scop, suportă doar valoarea nominală a acestora, costul de tipărire şi de distribuire al tichetelor fiind suportat de ANOFM sau de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă care emit tichetele. În schimb, beneficiarul casnic are obligaţia de a valorifica tichetul de activităţi casnice în maximum 12 luni de la data achiziţionării acestuia. 

Guvernul vrea să combată munca la negru prin tichete pentru prestatorii casnici

Legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis în aprilie 2022, perioadă în care Guvernul a aprobat normele de aplicare, scopul fiind acela de a reglementa  fiscal activitățile casnice, desfășurate în mare parte până acum "la negru".

Principalele reglementări prevăzute în actul normativ constau în instituirea unui sistem de plată şi evidenţă a persoanelor care desfăşoară activităţi casnice ocazionale în baza unor tichete de activităţi casnice, cumpărate de beneficiar şi preschimbate ulterior în numerar de către prestatorul casnic, după reţinerea contribuţiilor şi a impozitului aferente, în acest fel prestatorul dobândind calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale şi de sănătate.

Legea privind reglementarea activității prestatorului casnic poate fi consultată integral AICI

×
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close