Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Adrian Năstase, despre noua strategie electorală PSD-PNL: "Un fel de alianță a binelui împotriva unei alianțe a răului"

Adrian Năstase, despre noua strategie electorală PSD-PNL: "Un fel de alianță a binelui împotriva unei alianțe a răului"

Adrian Năstase, fost premier, a vorbit la Antena 3 CNN despre consensul în coaliţia de guvernare pe comasarea alegerilor. "Este vorba de o mișcare tactică", a opinat Năstase. Acesta atrage atenția asupra posibilelor provocări legate de organizarea alegerilor prezidențiale în luna septembrie.

de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Feb 2024   •   21:41

Fostul premier Adrian Năstase a făcut declarații privind schimbările recente de pe scena politică. Năstase a subliniat că, până în prezent, deciziile se concentrează doar asupra scrutinului din iunie, unde PSD are nevoie de un candidat puternic

"Este clar că deocamdată avem doar decizii referitoare la alegerile din iunie. PSD-ul are nevoie de un candidat, de un partener care să fie valid. De aceea PNL-ul trebuie să iasă în condiții convenabile din alegerile europarlamentare și, practic, în condițiile în care s-a intrat într-o anume criză de timp, ca la şah, cei doi parteneri au venit, într-un fel, cu lecțiile nepregătite până la cap.

De aceea nu am aflat mare lucru despre alegerile prezidențiale, despre alegerile parlamentare, despre calendarul pe întregul an", a spus Adrian Năstase.

"Avem, deocamdată, o idee foarte clară. Se formează un fel de alianță a binelui împotriva unei alianțe a răului. Partidele de centru, centru-dreapta, centru-stânga, împotriva partidelor de extremă și, practic, un fel de acțiune de susținere a democrației reprezentative și cu rolul Parlamentului, inclusiv Parlamentul European, împotriva unei democrații directe, caracterizată în ultima vreme tot mai mult de discuțiile în stradă, de manifestări de tot fel.

Deci, este vorba până la urmă de un moment de înțelepciune, de responsabilitate, fără îndoială.

Dar este clar, pe de altă parte, că avem o dificultate în interiorul partidelor, o departajare, să spunem, între pozițiile celor doi lideri și baronii locali din cele două partide", a mai spus Adrian Năstase, miercuri seară, la Antena 3 CNN.

Adrian Năstase, despre comasarea alegerilor: "Din punct de vedere tactic, e o mișcare bună pentru PNL. Din punct de vedere strategic, cred că este o mișcare bună pentru PSD!"

"PNL-ul după alegerile din iunie, în condițiile deciziilor de astăzi, va rămâne la un nivel convenabil și va putea să discute pe mai departe despre parteneriatul cu PSD.

Pe de altă parte, PSD-ul pe viitoarea guvernare are nevoie de un partener care să îi asigure eventual o majoritate de 50% în Parlament pentru formarea unui viitor guvern. De aceea, din punct de vedere strategic, PSD-ul sigur că a gândit, probabil, că nu are un interes în slăbirea PNL-ului la alegerile din iunie", a explicat fostul premier.

Fostul premier Adrian Năstase atrage atenția asupra posibilelor provocări legate de organizarea alegerilor prezidențiale în luna septembrie.

Năstase consideră că acest interval de timp restrâns între alegerile europarlamentare din iunie și scrutinul prezidențial din septembrie ar putea crea o problemă serioasă pentru calendarul legislativ.

"După părerea mea, alegerile în septembrie pentru prezidențiale vor crea o problemă de calendar legislativ, pentru că, practic, între iunie și septembrie vor fi doar trei luni în care ar trebui făcute negocieri pentru o anumită abordare comună, desemnarea candidaților, strângerea semnăturilor, ș.a.m.d.

Trei luni ar putea să fie un interval prea scurt", a avertizat Năstase. 

×
Subiecte în articol: Adrian Nastase alegeri comasare alegeri
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close