Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Adrian Năstase, soluţii pentru scandalul cerealelor din Ucraina: "Nu e o problemă agricolă, ci e o problemă politică"

Adrian Năstase, soluţii pentru scandalul cerealelor din Ucraina: "Nu e o problemă agricolă, ci e o problemă politică"

Adrian Năstase, fost premier al României, a comentat la Antena 3 CNN, dialogul dintre ministrul Agriculturii, Petre Daea, care i-a solicitat premierului Nicolae Ciucă sprijin în scandalul cerealelor din Ucraina.

Adrian Năstase, soluţii pentru scandalul cerealelor din Ucraina: "Nu e o problemă agricolă, ci e o problemă politică"
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Apr 2023   •   21:27

"Nu mă lăsați singur, că sunt multe puști pe mine" este rugămintea pe care ministrul Petre Daea a transmis-o, astăzi,  premierului Nicolae Ciucă în ședința de Guvern. Afirmația vine în contextul scandalului cerealelor din Ucraina.

Întrebat despre dialogul spumos dintre premier şi ministrul Agriculturii, Adrian Năstase, fost premier al României a spus: 

"Eu vreau să vă spun că, după părerea mea și nu cred că mă înșel, chestiunea asta cu cerealele din Ucraina nu e o problemă agricolă, ci e o problemă politică. Şi discutăm degeaba cu dl. Daea, care, ca de obicei, este sfătos și are dreptate. Are dreptate și în faptul că nu el trebuia să se ocupe de problemele astea. Noi, în mod normal, ar fi trebuit să avem în cadrul Guvernului și o componentă de comerț internațional.

Prima chestiune care cred că trebuie subliniată politica comercială, din moment ce noi am intrat în Uniunea Europeană, nu mai ține de competența guvernului de la București și ține de competenți la Bruxelles-ului, iar noi într-un fel și Polonia și Ungaria ne comportăm ca și cum în statul Ohio, în Statele Unite ar interzice să intre cerealele din Canada.

Chestiunile acestea nu pot fi rezolvate decât, așa am acceptat noi, intrând în Uniunea Europeană, ca aceste chestiuni să fie rezolvate la nivelul Bruxelesului. A doua chestiune, există un acord de asociere între Uniunea Europeană și Ucraina din 2014, semnat de un prieten al nostru, al tuturor, președintele Traian Băsescu, în 2014.

Este un document care nu are decât 2100 de paturi, împreună cu anexă. N-am apucat să citesc pe tot ca să fac rezumat, dar bănuiesc că există cineva în guvern care l-a citit, care-l gestionează, care știe despre ce este vorba.

Unele dintre lucrurile respective au început să fie puse în aplicare din 2016. Apoi, sigur a venit regulamentul de anul trecut din iunie.

Fermierilor li s-au oferit un ţap ispăşitor care este Daea. Dar problema nu este la Ministerul Agriculturii. Problema, problema fiind politică, nu poate fi rezolvată decât într-un context general, la Bruxelles. Și până la urmă va fi nevoie de o acțiune acolo care să aducă niște compensări pentru fermieri, să stabilească niște suspendări, deci o anumită interdicție pe o anumită perioadă.

Pentru că într-adevăr poți să pui sigilii la intrare și la ieșirea din România, dar merg pe urmă băieții respectivi mai departe și descarcă în Italia, în Franța, în Spania.

Puteți să observați un lucru care e foarte interesant noi anul trecut am exportat vreo 4,5 milioane tone de cereale cu în creștere, nu știu, 20-30% față de anul anterior, în condițiile în care producția din România anul trecut a fost cu 40% mai mică.

Deci este clar că intră și în România, intră cereale Ucraina, care apoi sunt vândute de către alte firme mari din România care fac comerț, așa încât nu toți cei din România sunt supărați de povestea asta cu cereale. Şi nici cei care se ocupă de zootehnie nu cred că sunt foarte supărați că pot să obțină mai ieftin.

Pe de altă parte mai este un canal important de transfer către zona occidental-europeană, pe Marea Neagră fiind că canalul de transport deschis de Turcia și de și de Rusia pe unde au trecut începând din vara anului trecut până acum peste 900 de vase. Aceste vase au transportat jumătate din cantitatea de cereale din către țările sărate, cam și către Europa occidentale.

Dar mi s-a părut foarte interesant ca România a încheiat cu Franța un acord privind transferul de cereale din Ucraina transportul de cereale, pentru că practic Franța bănuiesc că a transferat mai departe. E o întreagă nebunie, de aia spun că este o chestiune politică", a spus Adrian Năstase, în emisiunea În faţa naţiunii de la Antena 3 CNN. 

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close