Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Adrian Vasilescu, despre cele mai importante sancțiuni împotriva Rusiei: "Produc un efect extrem de puternic"

Adrian Vasilescu, despre cele mai importante sancțiuni împotriva Rusiei: "Produc un efect extrem de puternic"

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a spus, luni seară, la Antena 3 că excluderea băncilor rusești din sistemul internațional de plăți SWIFT și blocarea activelor internaționale ale băncii Rusiei au fost cele mai importante sancţiuni.

Adrian Vasilescu, despre cele mai importante sancțiuni împotriva Rusiei: "Produc un efect extrem de puternic"
Sursa foto: Hepta/ Mediafax Foto / Eduard Vinatoru
de Silvia Preda    |    28 Feb 2022   •   20:13

Se încearcă o izolare a Rusiei prin sancțiuni iar Vladimir Putin pregătește riposta. "Chiar astăzi șefa Comisiei Europene, doamna Ursula, spunea că ceea ce vrem este să împiedicăm băncile rusești să facă operațiuni financiare în străinătate. În consecință să le blocăm exporturile și importurile. Toate sancțiunile sunt luate pe trei căi.

Statele Unite ale Americii - o cale, Comisia Europeană și statele europene altă cale și G7 care a discutat în sinteză câteva sancțiuni și le-a aprobat", a spus Adrian Vasilescu la Antena 3.

Potrivit lui, sancţiunile sunt menite să lovească importurile și cu deosebire exporturile Rusiei, în prim plan fiind exporturile de gaze naturale și petrol care aduc Rusiei cele mai mari venituri.

"Analiza sancțiunilor are semnificații din două perspective: prima perspectivă o reprezintă declarațiile și informațiile cele mai credibile referitoare la cum au fost gândite aceste sancțiuni, cum s-a conturat concret în formă de azi pachetul acestor sancțiuni, și din altă perspectivă efectele constatate chiar azi, 28 februarie, în prima zi de aplicare a sancțiunilor".

Rusia, izolată de sancțiunile statelor 

Potrivit lui Adrian Vasilescu, două sancţiuni împotriva Rusiei au fost cele mai importante, dar şi mai greu de luat. "Ele sunt excluderea băncilor rusești din sistemul internațional de plăți SWIFT și blocarea activelor internaționale ale băncii Rusiei. Aceste două sancțiuni împreună produc un efect extrem de puternic care mai ales pe termen lung va produce efecte în perspectivă.

SWIFT este un sistem modern de plăți şi încasări la nivel internațional. A fost înființat la începutul anilor '70 în Belgia și de atunci tot timpul a fost modernizat. An de an, poate chiar lună de lună", a declarat consilierul guvernatorului BNR.

 

×
Subiecte în articol: Adrian Vasilescu sanctiuni Rusia
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close