Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Andreea Ciucă, preşedinte Asociaţia Magistraţilor, despre pensii: "Nu faci reformă când sistemul judiciar se apropie de comă"

Andreea Ciucă, preşedinte Asociaţia Magistraţilor, despre pensii: "Nu faci reformă când sistemul judiciar se apropie de comă"

Andreea Ciucă, preşedinte Asociaţia Magistraților, a comentat amendamentele guvernului pe tema reformei cu privire la pensiile de serviciu.

Andreea Ciucă, preşedinte Asociaţia Magistraţilor, despre pensii: "Nu faci reformă când sistemul judiciar se apropie de comă"
Sursa foto: Pixabay | Pexels
de Claudia Popovici    |    29 Mai 2023   •   20:14

Potrivit amendamentelor depuse azi, Guvernul a anunţat că "nu creează noi categorii de beneficiari, dimpotrivă, elimină o serie de categorii de persoane care până la acest moment beneficiau de pensii de serviciu. (personalul asimilat, respectiv personalul de specialitate juridiciar asimilat judecătorilor si procurorilor, personalul încadrat pe funcții de execuție specifice în cadrul misiunilor diplomatice, personalul asimilat funcționarilor publici parlamentari)". 

Întrebată cum vede aceste măsuri și dacă ele vor fi sustenabile din punct de vedere constituțional și legal, Andreea Ciucă, preşedinte Asociaţia Magistraților, a spus: 

"Problema se pune în cu totul alt termeni decât declarațiile făcute într-un fel sau altul în spațiul public, și anume niciuna dintre asociațiile profesionale care avem puncte de vedere comune, și anume Asociația Magistraților din România, Uniunea Națională a Judecătorilor din România, Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului, Asociația Procurorilor din România.

Nu am refuzat dialogul clar și deschis pe tema reformei cu privire la pensiile de serviciu. Problema în acest moment este însă cu totul alta, dramatică și dramatic este faptul că se pune sub preș și anume nu faci reformă când sistemul judiciar se apropie de comă. Știți foarte bine că la începutul lunii februarie, potrivit datelor de pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii, exista un număr de 1.200 de posturi vacante în sistemul judiciar. Vorbesc de judecători și procurori.

Citeşte şi: Pensiile speciale dispar! Se recalculează şi pensiile în plată | Vârsta de pensionare creşte la 65 de ani pentru acești români

Este un număr pe care nu mi-l aduc aminte să îl mai fi văzut la un asemenea nivel. Deci, noi acum ne propunem să facem așa, de pe azi pe mâine, fără nicio consultare, o reformă care ce va duce? Va duce sistemul judiciar din comă la sinucidere asistată. Pentru că în momentul în care noi avem 1.200 de posturi vacante, în momentul în care scot din mânecă o astfel de reformă prin care spui că schimbi acum o seamă de condiții în mod capital de pensionare, toți colegii, vă dau un singur exemplu toți colegii care în acest moment sau în acest an îndeplinesc condițiile, iar peste doi ani nu le vor mai îndeplini, pentru că ele se îndepărtează ca o fată Morgana din perspectiva vârstei, vor ieși la pensie. Și unde vom fi în această situație?

La ora actuală sunt peste 500. Și dacă se adoptă și aceste măsuri, nici nu vreau să mă gândesc cât s-ar putea ieși.  Este vorba și despre reforme, dar de ce nu vedem prima dată cuiul problemei? Putem vorbi despre pensiile aflate în plată, dar în primul rând să stopăm plecarea magistraților din sistem. Pentru că în această situație, din păcate, cine va suferi foarte mult va fi cetățeanul. Pentru că dacă acum avem la curțile de apel  o durată medie a soluționării cauzelor cuprinsă între 3,3 luni și patru luni și ceva, atunci nu știm unde se va ajunge.

Care este care este această dorință de a înlătura oamenii din sistem, de a crea un haos și de a nu ne putea asigura condițiile ca să ne facem treaba în mod organizat, așa cum o făceam", a spus la Antena 3 CNN, Andreea Ciucă, preşedinte Asociaţia Magistraților. 

 

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close