Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Alertă meteo: Aer tropical şi furtuni în România | Şefa ANM anunţă ce ne aşteaptă în orele următoare

Alertă meteo: Aer tropical şi furtuni în România | Şefa ANM anunţă ce ne aşteaptă în orele următoare

Sunt coduri portocalii de vijelie și furtuni în șase județe din România. De asemenea, fost prelungită alerta de caniculă și disconfort termic. Ce ne aşteaptă în orele următoare.

de Claudia Popovici    |    23 Iun 2023   •   20:39

Primul val de caniculă lovește Capitala. Bucureștenii evită să iasă din casă în orele fierbinți. Cei mai mulți au ieșit din case numai de nevoie. Deja, unele primării de sector au făcut centre de prim ajutor în zonele  intens circulate, în așa fel încât oamenii care au nevoie de îngrijiri să poată să capete aceste îngrijiri.

"Foarte cald, foarte cald. Nu am aer condiționat. Stau la etajul șapte, nu pot să-mi gătesc, decât noaptea. În rest, D-zeu cu mila. Mai ne stropim pe față, mai ce să facem ata-i viața? Mai stau mai la umbră", spune o femeie.

În Sectorul 6 al Capitalei au fost deja deschise centre pentru prim ajutor în caz de probleme medicale provocate de căldură.

Unul este centrul de pe Bulevardul Verdurii, numărul 81. Aici este o policlinică și deși noi nu asigurăm urgențe, în perioada aceasta de caniculă putem s-o facem în această încăpere care are aer condiționat", spune dr. Geambaşu Ruxandra, coordonator centru de prim-ajutor. 

Pentru perioadele de căldură excesivă, medicii recomandă hidratarea corespunzătoare.

"Hainele trebuie să fie deschise la culoare, capul să fie de preferat acoperit cu o șepcuță, băsmăluță, orice de culoare deschisă ca să reflecte lumina, nu s-o atragă, așa cum fac culorile închise.

Trebuie să se hidrateze mai mult decât de obicei și asta, din păcate, nu se întâmplă nici atunci când există boli. Cu indicații de hidratare să țină legătura vecinii între ei și să vadă să se întrajutoreze, mai ales că sunt foarte multe persoane singure", a mai spus  dr. Geambaşu Ruxandra, coordonator centru de prim-ajutor. 

Elena Mateescu, directorul ANM, anunţă prognoza meteo pentru zilele următoare

"Cu siguranță și ziua de mâine va fi una caniculară, în special în partea de sud-sud-est a țării, acolo unde valorile de temperaturi se vor situa frecvent între 31 până la 36°, măsurate în condiții standard, la umbră.

Inclusiv în Capitală, posibil mâine să atingem 35-36°. Disconfortul termic rămâne unul foarte ridicat, în condițiile în care și astăzi, din multe zone din partea de sud, sud-est-vest, dar chiar și în zona Moldovei, am înregistrat pragul critic de 80 de unități a fost atins și depășit.

Dar ceea ce a fost semnificativ, valorile temperaturilor resimțite la amiază, care au depășit 40-42° luând în considerare faptul că temperaturile în creștere, asociate și cu un grad mare de umezeală, vor determina aceste temperaturi resimțite cu mult mai ridicate decât cele măsurate în condiții standard, așa cum menționam.

Duminică, o să consemnăm fenomene de instabilitate și în sud și în sud-est. Dacă în această noapte, pentru că în mai puțin de oră, la ora 20:00 va intra în vigoare, avertizarea meteorologică de cod portocaliu vizează cele șase județe din partea de vest, nord-vest a țării.

Vorbim de vijelii cu viteze la rafală ale vântului de peste 80-100km, dar în aria județelor avertizate de cod galben, codul galben intrând în vigoare la această oră la ora 19:00 rămâne în vigoare până mâine la 10:00. Vorbim și de cantități de apă de 20-25l/m² izolat 30-40l/mp

ANM, prognoza meteo: Cum va fi vremea în Bucureşti

Cu siguranță ne așteptăm ca și în Capitală, așa cum vă spunem de fiecare dată, faptul că atunci când vine căldura aceasta vine la pachet și cu fenomenele de instabilitate. Mai ales mâine seară, ne așteptăm că va crește probabilitatea pentru manifestări de fenomene extreme și în Capitală, cu înnorări, averse și intensificări ale vântului.

Cauza, repet este atmosfera ridicată din atmosferă ca urmare a ca ceea ce s-a întâmplat din 22 mai și până în prezent, aceste fenomene meteorologice care au adus cantități importante de precipitații, care au lăsat și un grad mare de umezeală și în asociere mai ales în zonele urbane, se creează efectul insulei de căldură, pentru că microclimatul zone urbane potențează starea de disconfort termic când înregistrăm, iată valori la umbră de 33- 34, dar temperatura resimțită depășește 40° de grade.

ANM, prognoza meteo: Cod Portocaliu de furtuni şi vijelii în şase județe din România

De această dată vorbim în mod deosebit de vijelii, pentru că intensificările de vânt vor fi unele susținute. Așa cum menționam, este o linie de furtună în partea de vest a țării, care la contactul dintre două mase de aer, pe măsură ce intrăm spre miezul nopții, dintre foarte cald și mai rece. Cu siguranță cât diferența dintre aceste două mase de aer e mai mare, cu atât se întâmplă și ca aceste tipuri de fenomene să aibe potențial de manifestare extremă în perioada următoare.

Aceste manifestări vor deveni de interes duminică și în regiunile extracarpatice, pentru că de mâine mai rămânem pe un fond de vreme caniculară în partea de sud-sud-est. Însă duminică temperaturile vor coborî, astfel încât și în partea de sud și sud-est a țării aceste tipuri de manifestări vor putea fi prezente și nu excludem și săptămâna viitoare, pentru că rămânem pe un fond de vreme caldă chiar la debutul săptămânii 32° care cu siguranță vor însemna mult mai multe grade", a spus Elena Mateescu, directorul ANM, la Antena 3 CNN. 

×
Parteneri
Lidia Buble a filmat îngrozită incendiul din nordul Bucureştiului
x close