Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Un avion de luptă al Rusiei a intrat în coliziune cu o dronă a SUA deasupra Mării Negre

Un avion de luptă al Rusiei a intrat în coliziune cu o dronă a SUA deasupra Mării Negre

O dronă Reaper de fabricație americană a fost doborâtă astăzi deasupra Mării Negre de un avion rusesc SU-27.

de Ioana Mircea    |    14 Mar 2023   •   19:24

Un avion militar rusesc a intrat în coliziune cu o dronă occidentală deasupra Mării Negre, iar drona a fost doborâtă, afirmă surse militare citate de presa internaţională.

Conform unor surse citate de postul de televiziune CNN, o dronă MQ-9 Reaper a Forţelor Aeriene americane, care efectua o misiune în spaţiul internaţional, deasupra Mării Negre, s-a lovit cu un avion de vânătoare Suhoi SU-27.

Din cauza coliziunii, drona militară americană a suferit avarii şi a fost prăbuşită intenţionat de Forţele Aeriene americane, a declarat un oficial de la Washington, sub protecţia anonimatului.

Un alt oficial american a declarat pentru postul de televiziune BBC News că două avioane de vânătoare americane au încercat să intercepteze drona americană şi au efectuat "manevre neprofesioniste" care au cauzat prăbuşirea aparatului de zbor fără pilot.

Din cauza incidentului, unul dintre avioanele militare ruse a fost pe punctul de a se prăbuşi, dar s-a redresat, a susținut oficialul american.

Update 19.40 Generalul James Hackera susține că actul rusesc a fost unul nesigur și neprofesionist și le solicită rușilor să se comporte în mod profesionist și în siguranță.

"Aeronava noastră MQ-9 efectua operațiuni de rutină în spațiul aerian internațional când a fost interceptată și lovită de o aeronavă rusă, ceea ce a dus la prăbușirea MQ-9.

De fapt, acest act nesigur și neprofesionist al rușilor aproape că a provocat prăbușirea ambelor aeronave (drona și avionul rusesc).

Avioanele americane și aliate vor continua să opereze în spațiul aerian internațional și le cerem rușilor să se comporte în mod profesionist și în siguranță", a declarat generalul James Hackera.

Update 20.24 Drona americană nu a fost recuperată

Drona americană Reaper nu a fost recuperată în Marea Neagră, a declarat un purtător de cuvânt al Comandamentului European al SUA.

În declarația anterioară, comandantul forțelor aeriene americane în Europa a spus că drona a fost „lovită de o aeronavă rusă, ceea ce a dus la prăbușirea și pierderea completă a MQ-9”.

 

×
Subiecte în articol: Marea Neagrã
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close