Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii CIA a construit o duzină de baze secrete la granița dintre Ucraina și Rusia | Șeful GUR, Kirilo Budanov, instruit de agenția americană (New York Times)

CIA a construit o duzină de baze secrete la granița dintre Ucraina și Rusia | Șeful GUR, Kirilo Budanov, instruit de agenția americană (New York Times)

O vastă rețea de baze de spionaj a fost construită în ultimii opt ani în Ucraina de celebra CIA, Agenția Centrală de Informații din SUA.

de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Feb 2024   •   20:33

Dezvăluirea este publicată de cotidianul american The New York Times (NYT) și vine într-un moment în care Kievul se confruntă cu probleme în primirea de ajutor militar occidental și cu o situație complicată pe front, după ce rușii au capturat, după luni de lupte, orașul strategic Avdiivka.

Potrivit publicației citate, în ultimii opt ani CIA a construit 12 locații secrete în pădurile ucrainene de la granița cu Rusia.

În 2016, agenția americană de spionaj a început să antreneze o unitate ucraineană de elită, specializată în operațiuni de tip commando.

E vorba despre Unitatea 2245.

Misiunea acesteia viza capturarea de drone și echipamente de comunicații rusești, pentru a permite CIA să studieze și să decodifice sistemele criptate de comunicații ale Moscovei.

NYT: Agenții CIA au rămas în Ucraina, după ce administrația Biden a ordonat evacuarea personalului diplomatic

De asemenea, CIA a ajutat la formarea unei noi generații de spioni ucraineni care operează în Rusia, în Europa, în Cuba și în alte zone în care există o prezență puternică a Moscovei.

The New York Times susține că ofițerii CIA au rămas în Ucraina, într-o locație îndepărtată din vestul țării, atunci când administrația Biden a evacuat personalul american în săptămânile dinainte de invadarea Rusiei, în februarie 2022.

În timpul invaziei, ofițerii ar fi transmis informații critice, inclusiv locațiile unde Rusia plănuia lovituri și ce sisteme de arme vor folosi trupele Moscovei, scrie publicația americană.

NYT: Șeful spionajului militar din Ucraina a fost instruit de CIA

"Viitorul șef al agenției de informații militare a Ucrainei, GUR, generalul Kirilo Budanov, a fost o stea în ascensiune în Unitatea 2245.

Era cunoscut pentru operațiunile îndrăznețe din spatele liniilor inamice și avea legături strânse cu CIA.

Agenția (americană) l-a instruit și a făcut, de asemenea, gestul extraordinar de a-l trimite pentru însănătoșire la Centrul Medical Militar Național Walter Reed din Maryland, după ce a fost împușcat în timpul luptelor din Donbas", dezvăluie The New York Times, citat de Antena 3 CNN.

Cotidianul american mai arată că rețeaua secretă edificată de CIA în Ucraina este mai importantă ca niciodată în acest moment, când Ucraina este în dificultate pe câmpul de luptă.

Însă la orizont se profilează riscul încetării acestui tip de operațiuni, în cazul în care republicanii din Congres, majoritar ostili continuării sprijinului pentru Kiev, ar diminua sau chiar opri pentru ajutorului american în Ucraina, conchide The New York Times.

×
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close