Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Secretele discuţiei Elon Musk - Vladimir Putin. Cum se putea schimba soarta războiului 

Secretele discuţiei Elon Musk - Vladimir Putin. Cum se putea schimba soarta războiului 

Elon Musk s-a gândit să retragă sistemul Starlink din Ucraina pentru că se temea să nu fie perceput ca promotor al războiului în Rusia, declară un fost oficial al Pentagonului, care face referire şi la o convorbire dintre Elon Musk şi Vladimir Putin.

de Redacția Antena 3 CNN    |    23 Aug 2023   •   08:21

Miliardarul și-a exprimat îngrijorarea după ce forțele ucrainene au raportat întreruperi ale rețelei în apropierea liniilor de front care le separă de ocupanții ruși, scrie The Telegraph. 

Colin Kahl, fost subsecretar american al apărării, a fost însărcinat cu intermedierea unui acord pentru a-l împiedica pe Musk să oprească complet sistemul. 

“Dacă îl oprești, nu se încheie războiul”, își amintește Kahl că i-a spus șefului SpaceX, într-un interviu acordat publicației de New Yorker. 

“Musk devenise nervos din cauza faptului că implicarea Starlink era din ce în ce mai mult văzută în Rusia ca un sprijin pentru efortul de război ucrainean și căuta o modalitate de a liniști îngrijorările rusești”, a adăugat fostul oficial american. 

Anul trecut, Musk a stârnit o serie de controverse după ce a publicat o propunere de pace favorabilă Kremlinului, sugerând că Ucraina ar trebui să reflecte referendumurile de suveranitate organizate de Rusia în regiunile pe care le-aocupat. 

Întreruperile au fost resimțite cel mai puternic în regiunile Herson, Zaporojie, Luhansk și Doneţk. 

Cele patru regiuni ucrainene ale căror părți au fost ocupate de forțele rusești au fost revendicate ca făcând parte din Rusia, în urma unor referendumuri organizate de reprezentanți ai Kremlinului.

În octombrie 2022, Musk a negat că ar fi vorbit cu Putin. Într-o postare pe Twitter, platforma de socializare pe care are denumit-o de atunci X, miliardarul a scris că a vorbit cu președintele rus o singură dată, cu aproximativ 18 luni în urmă, despre spațiu. 

Recent, Elon Musk le-ar fi spus oficialilor Pentagonului, în timpul negocierilor privind Starlink, că a avut totuși discuții personale cu președintele rus Vladimir Putin, a relatat New Yorker. Terminalele satelit donate de SpaceX, precum și de guvernul SUA și de donatori privați, au devenit vitale pentru comunicațiile militare ucrainene.

×
Parteneri
Poșta Română, anunţ de ultimă oră despre distribuirea pensiilor în luna Mai
x close