Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Primele concluzii ale raportului FMI cu privire la economia României | Au pus sub lupă tot pachetul fiscal

Primele concluzii ale raportului FMI cu privire la economia României | Au pus sub lupă tot pachetul fiscal

Antena 3 CNN a obținut date din raportul Fondului Monetar Internațional, care cuprinde concluzii importante despre economia din țara noastră.

Primele concluzii ale raportului FMI cu privire la economia României | Au pus sub lupă tot pachetul fiscal
Sursa foto: Captura video
de Cătălina Mănoiu    |    03 Oct 2023   •   20:03

Raportul redactat de Fondul Monetar Internațional arată că pachetul fiscal adoptat recent de Guvern este un pas important, dar nu suficient.  

FMI spune că Guvernul României ar trebui să pregătească și alte reforme fiscale și atrage atenția că există riscuri cu privire la creșterea economică.

De exemplu, FMI spune că o creștere puternică a salariilor în România ar putea să întârzie scăderea inflației. 

Citește și: "Sunt foarte mulţi români care nu muncesc!" | FMI a atras atenţia asupra a două mari probleme: creşterea cheltuielilor şi rata mică de participare a populaţiei la forţa de muncă

De asemenea, referitor la noile taxe, reprezentații FMI spun că Guvernul ar trebui să ia în calcul și scăderea pragului pentru microîntreprinderi, variantă care a fost discutată în Guvern, însă cu care nu au fost de acord liderii coaliției.

În ceea ce privește impozitele noi, stabilite pe cifra de afaceri pentru bănci și firmele mari, FMI atrage atenția că aceste impozite pun o povară injustă asupra companiilor care au marjă scăzută și pot să slăbească intermedierea financiară. 

Astfel, FMI recomandă implementarea unor noi taxe, în umătorii doi ani, referindu-se la eliminarea privilegiilor și a excepțiilor care au mai rămas, uniformizarea TVA-ului și regândirea modului în care este taxată proprietatea.

Despre taxele anunțate peste noapte, FMI recomandă să fie înființat un departament în Ministerul Finanțelor, care să gestioneze aceste noi taxe.

De asemenea, referitor la politica prin care Guvernul vrea să controleze prețul alimentelor, FMI spune că nu este un instrument potrivit pentru scăderea inflației, pentru că ar putea să ducă la creșterea prețurilor pentru alte bunuri. 

Întregul raport redactat de FMI va fi prezentat mâine, în cadrul unei conferințe de presă. 

×
Subiecte în articol: FMI deficit bugetar taxe economie
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close