Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Director Agenția Spațială Română: "Cea mai mare parte din racheta rusească a ajuns în Oceanul Pacific. Putem sta liniștiți"

Director Agenția Spațială Română: "Cea mai mare parte din racheta rusească a ajuns în Oceanul Pacific. Putem sta liniștiți"

Racheta rusească aflată în derivă nu mai prezintă niciun pericol. Componentele sale au reintrat în atmosfera Pământului fără a produce pagube și nu mai există motive de îngrijorare, a explicat Marius Piso, director executiv al Agenției Spațiale Române, în direct la Antena 3.

Director Agenția Spațială Română: "Cea mai mare parte din racheta rusească a ajuns în Oceanul Pacific. Putem sta liniștiți"
Sursa foto: Ministerul Rus al Apararii
de Dana Musceleanu    |    06 Ian 2022   •   20:15

Cea mai mare parte din racheta rusească scăpată de sub control a căzut în Oceanul Pacific, iar restul componentelor, minore, se vor topi la impactul cu atmosfera terestră, a anunțat Marius Piso, directorul executiv al Agenției Spațiale Române, într-o intervenție telefonică la emisiunea "În fața națiunii":

"Încep cu sfârșitul: țeasta de rachetă care era mai periculoasă a căzut, noaptea trecută, în Oceanul Pacific, zonă nelocuită. Din punctul acesta de vedere, este în regulă. Mai sunt două componente care sunt modeste și vor arde în atmosferă, probabil în următoarele câteva zile”.

„Astfel de incidente se întâmplă de cinci, zece, 15 ori în decursul unui an și, în general, nu se produc pagube. Racheta aceasta era puțin mai periculoasă și, dacă ar fi căzut într-o zonă locuită, ar fi putut să producă pagube ceva mai mari”, a mai spus Marius Piso.

Acesta a explicat și faptul că nu am avut de a face cu "o rachetă pierdută", ci cu "o lansare care nu a reușit complet", fiind vorba de "testarea unui motor nou." 

Directorul executiv al Agenției Spațiale Române a dat asigurări că pericolul a trecut și putem sta liniștiți.

„Putem sta liniștiți. Și pot să vă spun oficial că centrul nostru de urmărire a situației spațiale supraveghează acest sistem. Este destul de puțină lume informată de faptul că noi, împreună cu alte șase țări din Europa, formăm o rețea care urmărește astfel de obiecte spațiale. Sistemul este operațional”, a subliniat Marius Piso.

Racheta s-a deplasat cu 7,5 kilometri pe secundă

Comandamentul Spațial al SUA a declarat, miercuri, că racheta rusească a reintrat în atmosfera Terrei la 23:08, ora României. Specialiștii au transmis că sunt șanse să nu se poată stabili cu exactitate unde vor ateriza.

Holger Krag, șeful European Space Agency's Space Debris Office, a declarat anterior că racheta rusească s-a deplasat cu 7,5 kilometri pe secundă, iar latitudinea de reintrare a fost probabil între 63 de grade nord și sud de ecuator.

Racheta chineză Long March a fost unul dintre cele mai mari obiecte din ultima perioadă care a lovit Pământul după ce a căzut de pe orbită, după un incident din 2018 în care o bucată dintr-un laborator spațial chinez s-a desprins deasupra Oceanului Pacific și după căderea din 2020 a unei alte rachete Long March 5B.

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close