Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Ministrul Finanţelor, despre echilibrul economic al României: "Avem două elemente pe care ne axăm. Aici este cheia"

Ministrul Finanţelor, despre echilibrul economic al României: "Avem două elemente pe care ne axăm. Aici este cheia"

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a vorbit despre echilibrul economic al României şi etapele pe care le va urma pentru ajustarea fiscală şi eliminarea distorsiunilor din mediul economic.

Ministrul Finanţelor, despre echilibrul economic al României: "Avem două elemente pe care ne axăm. Aici este cheia"
Sursa foto: Antena 3
de Claudia Popovici    |    21 Iul 2022   •   19:48

Întrebat de câți bani are nevoie, de fapt, România şi cum vor fi aduși la bugetul de stat respectiv ce ajustări fiscale mai sunt luate în considerare pentru acest demers, Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a spus: 

"România are o serie de recomandări de țară primită de-a lungul timpului,  care au stat la baza unor angajamente în PNRR privind necesitatea de consolidare fiscală și pe partea de venituri, nu numai pe partea de cheltuieli.

În cea mai mare parte, noi am propus detaliile, dar ca principii, dânșii (n.r Uniunea Europeană) ne-au propus un model foarte simplu. Trebuie să ajungeți cu partea de venituri cu 2,5 puncte procentuale, față de 2019, asta este ținta.

Aici sunt 2 elemente pe care poți să te axezi. Una este cea de ajustare fiscală, eliminarea unor distorsiuni. Nu numai că sunt elemente de excepții fiscale, dar au distorsionat în anumite zone mediul economic.

Lucrurile sunt cunoscute. Pe de altă parte, creșterea capacității administrative de colectare.

"România este echilibrată economic"

Dacă ne uităm și la partea asta, este cea mai mare provocare pe care o am ca ministru pentru că aici este, de fapt, din punctul meu de vedere, cheia. Nu trebuie neapărat o schimbare radicală de regim fiscal.

Din punctul meu de vedere, România este echilibrată economic, are o serie de distorsiuni, dar care, cu ajustarea pe care am făcut-o acum o să înceapă să își piardă din elementul nociv.

Pe de altă parte, partea de colectare trebuie îmbunătățită și mai ales ieșirea din afirmațiile că avem o digitalizare extraordinară.

Adică avem o digitalizare, dar suntem încă departe de ceea ce ar trebui să fim la un click distanță și contribuabilul față de obligații, dar și statul față de a vedea ce face contribuabilul și a-l ajuta și a-l sprijini.

Suntem încă într-o digitalizare pe sistemul avem un site, o aplicație, se descarcă sau se încarcă un PDF care se semnează la rândul lui, se printează.

Ceea ce am cerut este să facem o digitalizare mult mai accelerată decât ceea ce am prevăzut în PNRR.  Avem termene foarte relaxate în PNRR, din punctul meu de vedere, pe digitalizare. În 2026 poate vom avea un big data la Ministerul de Finanțe. Ei, eu vreau să-l văd la finalul anului 2023. 

Se poate îndeplini acest lucru cu o singură condiție: partea de business a acestei arhitecturi de sistem să treacă la treabă", a explicat ministrul Adrian Câciu, ministrul Finanţelor în emisiunea În faţa naţiunii de la Antena 3. 

×
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close