Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Ministrul Finanţelor explică modificările fiscale. "Nimeni nu va plăti în plus"

Ministrul Finanţelor explică modificările fiscale. "Nimeni nu va plăti în plus"

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a explicat în direct la Antena 3, noile modificări fiscale care se aplică de la 1 august.

Ministrul Finanţelor explică modificările fiscale. "Nimeni nu va plăti în plus"
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Iul 2022   •   19:56

De la 1 august, crește impozitul pe veniturile din jocuri de noroc, se majorează nivelului accizelor pentru alcool și băuturi alcoolice, crește nivelului accizei pentru toate țigaretele, impozitarea contractelor part time se face ca la nivel de full-time... Iată explicaţiile ministrului Finanţelor pentru noile schimbări fiscale.

De ce munca part-time să fie impozitată la fel cu cea full-time?

"Este vorba de protecția dreptului celui care muncește. Cred că am uitat de acest lucru și cred că, la un moment dat, uităm că cetățenii, lucrătorii, până la urmă sunt lipsiți de niște drepturi. Nu-și plătesc taxele şi nu, nu din vina lor! 

Până la urmă, dreptul de a merge la un spital, de a beneficia de el există foarte diminuat.

Dacă, de exemplu, ai un contract sub nivelul salariului minim brut - aici este chestiunea pe care cred că unii o scapă - .part-time poate să fie la un nivel de două ore şi să iei contravaloarea unui salariu mediu. Nu vei plăti contribuții la salariu minim brut, pentru că tu deja prin ceea ce ai plătit contribuția aferentă celor două ore, tu nu ai nicio problemă cu acest salariu minim brut.

Dar de ce te raportezi la acel salariu minim brut Pentru că pierdem poate din vedere noțiunea de salariu minim brut garantat în plată, ceea ce înseamnă că acela e nivelul cel mai de jos cu care un lucrător în România, indiferent de faptul că lucrează full time, part time este plătit și este asigurat.", a explicat Adrian Câciu.

Ministrul Finanţelor trage semnalul de alarmă legat de fenomenul pensiilor minime în România

Ministrul Finanţelor a explicat că fenomenul salariilor minime ar putea atrage în timp şi fenomenul pensiilor minime, drept pentru care măsurile guvernului încearcă să îl estompeze. 

"Peste ani vom vedea iar un fenomen al pensiei minime în România, dacă lăsăm toate lucrurile așa. Sunt chestiuni care sunt în favoarea cetățenilor care lucrează. Mai mult decât atât, această măsură a mai fost, ea este însoțită de niște norme. Aceste norme vor veni în următoarea săptămână pentru a clarifica situaţia.

Nimeni nu va plăti în plus atâta timp cât aceste contracte part-time însumează un salariu minim brut pe economie.", a mai spus ministrul.

×
Subiecte în articol: ministrul finantelor Adrian Câciu
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close