Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Ministrul Muncii: ”Salariul minim ar trebui să fie acordat persoanelor fără calificare”

Ministrul Muncii: ”Salariul minim ar trebui să fie acordat persoanelor fără calificare”

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat în cadrul emisiunii În fața națiunii că salariul minim pe economie ar trebui să fie acordat doar persoanelor fără calificare.

Ministrul Muncii: ”Salariul minim ar trebui să fie acordat persoanelor fără calificare”
Sursa foto: Antena 3
de Adelina Miron    |    28 Dec 2021   •   20:53

Afirmația ministrului vine după ce Guvernul a adoptat astăzi actul normativ care prevede că începând cu 1 ianuarie angajatorii nu vor mai putea acorda salariul minim pe economie lucrătorilor cu o vechime mai mare de doi ani la locul respectiv de muncă.

„Din punctul meu de vedere trebuie să plecăm de la Constituție. Salariul minim este o măsură de protecție socială, spune Constituția România. Cred că salariul minim ar trebui să fie acordat persoanelor fără calificare. Ne dorim un parteneriat cu mediul de afaceri astfel încât prin măsurile pe care le avem prin programul de guvernare să sprijinim mediul de afaceri astfel încât lucrătorii să fie calificați, recalificați. Noi credem că o persoană calificată nu merită să fie plătită cu salariu minim.”, a declarat Marius Budăi la Antena 3.

Salariaţii care au avut şi până la 1 ianuarie 2022 salariul minim vor primi un venit mai mare decât valoarea acestuia la doi ani de la 1 ianuarie 2022.

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, anunța astăzi că măsura este una de ”tranziție”.

„Măsura este una de tranziţie, încet-încet intrăm într-o normalitate cu ceea ce înseamnă fenomenul salariului minim. Am mai spus-o, salariul minim în România este un element strict de protecţie socială, aşa cum îl prevede Constituţia României, din nefericire, el a fost transformat într-un fenomen la nivel de piaţa muncii, un fenomen de salarizare efectivă şi încercăm să intrăm în normalitate ajutând, pe de altă parte şi antreprenorii pe această perioadă de tranziţie, astfel încât personalul să fie calificat”, a explicat Câciu.

Citește șiPensii achitate cu întârziere în ianuarie 2022 

 

×
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close