Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Nicolae Ciucă, despre aderarea României la Schengen: "Depunem toate eforturile. E dreptul nostru!"

Nicolae Ciucă, despre aderarea României la Schengen: "Depunem toate eforturile. E dreptul nostru!"

Premierul Nicolae Ciucă a vorbit, în exclusivitate pentru Antena 3 CNN, despre problema cu care se confruntă România privind aderarea la spațiul Schengen.

Nicolae Ciucă, despre aderarea României la Schengen: "Depunem toate eforturile. E dreptul nostru!"
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Feb 2023   •   22:40

Premierul României a transmis că toți oficialii statului depun "toate eforturile pentru a cataliza această decizie pentru a intra în Schengen".

"Comportamentul nedemn al Austriei față de noi, prin cancelarul Nehammer, a stârnit foarte multe reacții negative și aș spune chiar o frustrare justificată din partea românilor. Au fost și sunt frustrați cetățenii țării noastre, suntem frustrați cu toții, pentru că au fost depuse eforturi consistente și coerente până în ultima clipă, pentru a putea să schimbăm decizia Austriei, care de altfel a anunțat-o doar cu 2-3 săptămâni înainte de întrunirea Consiliului JAI.

Ca atare, și în acest moment, după toate demersurile și deciziile care au fost luate imediat după 8 decembrie, s-a reintrat în angajamentul pentru a putea, la toate nivelurile, Domnul Președinte, noi la nivel de guvern, Ministerul de Externe, Ministerul Afacerilor Interne, cu toții depunem toate eforturile pentru a cataliza această decizie pentru a intra în Schengen", a comunicat Ciucă.

De asemenea, Nicolae Ciucă a susținut că "aderarea (României, n.r.) la Schengen se află pe agenda de lucru a președinției suedeze".

Citește și: Nicolae Ciucă, despre scandalul Bâstroe: "Există informații că Ucraina a dragat mai mult decât s-a agreat"

"Ceea ce vă pot spune este, încă o dată, că întreg angrenajul, toate mecanismele de care dispunem, au fost repuse în funcțiune. Se discută la nivel de experți tehnic cu partea austriacă, cu toți cei care pot să contribuie și să ne sprijine în demersul nostru. Am discutat ieri, am fost la ambasada a Suediei care asigură președinția UE. Avem confirmarea certă că aderarea la Schengen se află pe agenda de lucru a președinției suedeze", a adăugat Ciucă. 

Totodată, oficialul a declarat că ”este dreptul nostru (al românilor, n.r.)” de a intra în spațiul Schengen.

"Este dreptul nostru, după atâția ani de zile, din 2011 până acum, s-au făcut eforturi permanent, s-au căutat soluții. Cancelar Nehammer nu înțelege chestia asta, sau, mă rog, face o temă de politică internă, ceea ce e incorect. Am avut o discuție cu dumnealui, chiar o seară înainte de 8 decembrie, în seara zilei de 7 decembrie", a explicat politicianul.

×
Subiecte în articol: Nicolae Ciucă România Schengen
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close