Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Oficial MApN, despre criteriile prin care se emit ordinele de chemare a rezerviştilor

Oficial MApN, despre criteriile prin care se emit ordinele de chemare a rezerviştilor

Constantin Spînu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naționale (MApN), a explicat la Antena 3 CNN pe ce criterii sunt trimise ordinele de chemare a rezerviștilor.

Oficial MApN, despre criteriile prin care se emit ordinele de chemare a rezerviştilor
Sursa foto: Facebook/ MApN
de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Apr 2023   •   22:20

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a emis, astăzi, un ordin de chemare a rezerviștilor la exerciții și antrenamente de mobilizare, din județul Timiș și din județul Caraș-Severin.

Întrebat pe ce criterii concrete se emit aceste ordine, Constantin Spînu, purtător de cuvânt (MApN), a spus: 

"Conform legislației în vigoare din 2006-446 rezerva de mobilizare a Armatei României cuprinde rezerva operațională și rezerva generală. În cadrul rezervei operaționale sunt rezerviștii cu pregătire militară care sunt cuprinși în statele de organizare ale unităților și în planurile de mobilizare ale unităților.

Deci nu oricine poate să facă obiectul unei astfel de convocări. Dintre aceștia, care sunt prinși în rezerva operațională, nu toți fac obiectul verificării anuale, ci doar aceia care sunt care au o anumită mutare pe funcție, o anumită migrație pe funcții ca urmare a dinamicii naturale a rezervei Armatei României.

Nu există în evidențele de mobilizare decât oameni care au pregătire militară.

Fie cei care au făcut stagiul militar obligatoriu armata obligatorie care a fost suspendată în 2007 sau cei care au urmat o carieră profesionistă, au trecut în rezervă și rămân în planurile de mobilizare până la o anumită vârstă, soldații și gradații până la 55 de ani, iar cadrele militare pe clase până la maximum 63 de ani, după care sunt scoși din rezerva de mobilizare, sunt trecuți prin retragere și nu mai fac obiectul unor astfel de convocări. Avem o evidență a tuturor rezerviștilor care au pregătire militară și sunt cuprinși în planurile de mobilizare, evident pe adresele din țară.

Citeşte şi: Oficial MApN, explicaţii în premieră despre chemarea rezerviştilor: "Contextul de securitate de la granițele României face aceste activităţi importante"

Legislația  prevede și aceste situații în cazul în care, într-o situație ipotetică ar fi nevoie, și prin decret și hotărârea Parlamentului se poate trece de la starea de pace la una dintre cele trei stări de mobilizare, de asediu sau de război, atunci se declanșează niște operațiuni prevăzute foarte clar în lege, se emit ordinele.

Pentru asta se fac exercițiile. Anul anii trecuți s-au făcut evaluări în urma desfășurării unor astfel de exerciții. Lecțiile au fost integrate în procedurile noastre", a spus Constantin Spînu, șeful direcției de informare generații publice a Ministerului Apărării Naționale (MApN) în emisiunea În faţa naţiunii de la Antena 3 CNN. 

 

×
Subiecte în articol: rezervişti MApN
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close