Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii ONU: Lumea se află în pragul unei catastrofe climatice | Pământul înregistrează noi recorduri de temperatură

ONU: Lumea se află în pragul unei catastrofe climatice | Pământul înregistrează noi recorduri de temperatură

Lumea se află în pragul unei catastrofe climatice, avertizează Secretarul General al ONU, care subliniază că deja schimbările climatice sunt scăpate de sub control.

ONU: Lumea se află în pragul unei catastrofe climatice | Pământul înregistrează noi recorduri de temperatură
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Iul 2023   •   13:23

Declarația acestuia a venit în contextul unei analize neoficiale, care a arătat că temperaturile medii ale lumii au adus cea mai caldă săptămână pe Pământ.

„Dacă persistăm în amânarea măsurilor cheie care sunt necesare, cred că trecem la o situație catastrofală, așa cum demonstrează ultimele două recorduri de temperatură”, este mesajul transmis de secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Potrivit specialiștilor, măsurătorile au arătat că de joia trecută până miercuri, temperatura medie în lume a fost cu 0,04°C mai mare decât oricare altă săptămână din cei 44 de ani de evidență, potrivit datelor platformei climatice a Universității din Maine.

Totodată, măsurătorile au mai arătat că, miercuri, temperatura medie a Pământului a rămas la maximul record de 17,8°C.

Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) a Statelor Unite, ale cărei cifre sunt considerate standardul de aur în datele climatice, a anunțat, în schimb, că nu poate valida cifrele, care rămân deocamdată neoficiale.

„Recunoaștem că ne aflăm într-o perioadă caldă din cauza schimbărilor climatice și, în combinație cu fenomenul El Nino și condițiile de vară, observăm temperaturi record la suprafață în multe locații de pe tot Globul”, spun oficialii NOAA.

Cu toate acestea, oamenii de știință avertizează că încălzirea globală antropică, combinată cu revenirea fenomenului El Nino, va duce la și mai multe temperaturi record.

„Avem de-a face pe lângă creșterea continuă a temperaturilor datorită creșterii concentrației gazelor cu efect de seră din atmosferă prin activitatea umană, cu efectele fazei calde a ciclului El Nino. În perioada aceasta au fost temperaturi neobișnuit de calde și în zona Antarcticii, valuri de căldură în sudul Statelor Unite, în China, nordul Africii. Deci lucrurile cumva și-au adunat efectele. Mă îngrijorează înmulțirea acestor recorduri. Nu vorbim de un record individual, vorbim de multe recorduri și vorbim de multe episoade cu vreme severă. Toate aceste lucruri ne atrag atenția că trebuie pe de o parte, să ne adaptăm la schimbarea climei, dar trebuie să și încetinim ritmul schimbării climei prin reducerea emisiilor la nivel global”, a declarat climatologul Roxana Bojariu, la Antena 3 CNN.

×
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close