Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Noua lege a pensiilor redefinește gradele de invaliditate. Guvernul aduce modificări

Noua lege a pensiilor redefinește gradele de invaliditate. Guvernul aduce modificări

Noua lege a pensiilor, care va reglementa din toamnă acest domeniu, aduce mai multe schimbări, inclusiv în legătură cu pensiile de invaliditate.

de Redacția Antena 3 CNN    |    10 Apr 2024   •   21:28

O noutate pe care este important ca beneficiarii acestor pensii să o cunoască este că, după noua lege, cei care au pensie de invaliditate pot să şi lucreze. 

"Adică, dacă avem de exemplu o persoană care în acest moment are afectată capacitatea de muncă și să spunem că este în scaun cu rotile, acesta poate să fie un programator, un IT-ist foarte bun, și îi dăm posibilitatea să lucreze dacă acesta dorește. Dar nu pierde pensia de invaliditate", a explicat Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, la Antena 3 CNN.

Mai precis, gradele de invaliditate sunt redefinite, pentru a permite desfășurarea unor activități și cumulul pensiei cu veniturile generate de ele.

Noua lege a pensiilor redefinește gradele de invaliditate, astfel încât să fie posibilă desfășurarea unor activități profesionale.

Astfel, în raport cu gradul de diminuare a capacității de muncă, invaliditatea de gradul I este caracterizată de deficiența funcțională gravă și capacitate de autoservire pierdută. 

Invaliditatea de gradul II este caracterizată de deficiența funcțională accentuată și capacitate de autoservire păstrată parțial.

Invaliditatea de gradul III se caracterizează prin deficiența funcțională medie și capacitatea de autoservire păstrată.

Pentru oricare dintre gradele de invaliditate (...), în funcție de diminuarea capacității de muncă și tipul raportului de muncă, capacitatea de muncă poate fi considerată păstrată pentru anumite activități profesionale, se arată în noua lege.

Urmăriţi mai jos interviul integral acordat de Simona Bucura Oprescu la Antena 3 CNN!

Pensiile românilor vor crește, din nou, de la 1 ianuarie 2025

Daniel Baciu a explicat câți bani vor primi seniorii în plus la începutul anului următor.

La 1 ianuarie, pensiile românilor au crescut cu 13,8%, în raport cu rata inflației. Iar de la 1 septembrie, veniturile pensionarilor vor crește din nou, după recalcularea mult așteptată. 

Mai exact, veniturile a aproximativ 3 milioane de pensionari ar urma să fie majorate după implementarea noii legi a pensiilor. Iar creșterile nu sunt deloc neglijabile. Mai exact, potrivit autorităților, acestea vor crește, în unele cazuri, cu până la 100%. 

×
Parteneri
Fumul degajat de incendiul din Bucureşti este toxic! Precizările ISU şi ANM
x close