Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Profesorul Mircea Coșea, avertisment pentru români: "Nu va funcționa mai mult de câteva luni"

Profesorul Mircea Coșea, avertisment pentru români: "Nu va funcționa mai mult de câteva luni"

Mircea Coșea, profesor la Academia de Studii Economice din București, a afirmat, în această seară la Antena 3, că pachetul de măsuri sociale și economice aprobat de Guvern nu va putea fi susținut de economia României decât până la finalul anului. Alta este soluția pe termen lung.

Profesorul Mircea Coșea, avertisment pentru români: "Nu va funcționa mai mult de câteva luni"
Sursa foto: Colaj A3
de Gabriel Dano    |    24 Mai 2022   •   19:46

"Trebuie să vedem exact ce vrea acest pachet, pentru că îmi face impresia că se cere prea mult de la el. Este un pachet de măsuri strict social, care are un singur scop și anume salvarea de la o situație extrem de complicată în viitoarele luni, aș spune chiar de la o situație la limita subzistenței, a unei importante categorii a populației cu venituri mici.

Aceste categorii ale populației în mod cert nu pot să mai facă față scumpirilor care sunt și cele care vor veni, pentru că inflația nu scade în viitoarele luni, nu s-a rezolvat problema facturilor la energie, doar s-a amânat, combustibilul crește și așa mai departe.

Deci, Guvernul a luat o măsură, după părerea mea, focusată pe această categorie care trebuie ajutată pentru a ieși din criză într-o situație cât de cât rezonabilă. Sigur că sunt niște părți mici, insuficiente, dar probabil că asta este posibilitatea pe care o are bugetul acum, nimic mai mult.

Însă, din punctul meu de vedere, acest pachet nu poate să funcționeze mai mult de câteva luni, adică până la sfârșitul acestui an, pentru că economia nu va putea să-l suțină nici pe acesta dacă nu se întâmplă niște lucruri de natură structurală.

De aceea eu aștept ca în viitoarele săptămâni, nu mai mult, să apară un program anticriză, nu un program social, cu măsuri economice pe care Guvernul să le ia pentru a ataca la bază situația în care ne aflăm". a spus profesorul Mircea Coșa, într-o intervenție telefonică în emisiunea "În fața națiunii', moderată de Sabina Iosub.

Noile măsuri sociale și economice aprobate de Guvern: 700 de lei pentru pensionari, amânarea ratelor și bani mai mulți pentru bugetari

Coaliția de guvernare a decis luni lansarea unui nou pachet de măsuri sociale și economice de „Sprijin pentru România”, în valoare de 1,1 miliarde euro.

 Între măsurile anunțate se numără amânarea pentru 9 luni a tratelor la bănci și un sprijin unic de 700 de lei pentru pensionarii cu pensii mici.

1. Amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetățenii și companiile care se confruntă cu dificultăți financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă.
2. Acordarea unui sfert din diferența de salariu, în conformitate cu Legea salarizării unitare, cuvenită categoriilor de salariați din sistemul public.
3. Acordarea unui sprijin unic de 700 de lei pentru toți pensionarii cu pensii sub 2.000 lei.

Măsurile vor fi aplicate la data de 1 iulie, anunță Guvernul.

Astfel, vor fi diminuate cheltuielile bugetare cu cel puțin 10%, cu excepția celor cu investițiile, salariile, pensiile și asistența socială. Vor fi suspendate angajările la stat începând cu 1 iulie. Un alt angajament ține de creșterea colectării veniturilor la bugetului general consolidat al statului cu 10 miliarde de lei.

Un alt angajament este accelerarea absorbției fondurilor europene din cadrul programelor operaționale și al PNRR. În acest sens, Coaliția va efectua o evaluare lunară a stadiului absorbției.

Sintetizând este vorba despre:

-diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puțin 10 %, cu excepția celor cu investițiile, salariile, pensiile, asistența socială;
-suspendarea angajărilor la stat;
-creșterea colectării veniturilor la bugetul general consolidat al statului cu 10 miliarde de lei;
-accelerarea absorbției fondurilor europene din cadrul programelor operaționale și al PNRR. În acest sens, Coaliția va efectua o evaluare lunară a stadiului absorbției.

 

 

×
Subiecte în articol: mircea cosea
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close