Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii România cere mai mulţi bani pentru tranziţia la tehnologia verde. Tanczos Barna: "Este o zi istorică"

România cere mai mulţi bani pentru tranziţia la tehnologia verde. Tanczos Barna: "Este o zi istorică"

Dezbateri cruciale, astăzi, la Luxemburg despre pachetul legislativ al Uniunii Europene privind tranziția verde.

România cere mai mulţi bani pentru tranziţia la tehnologia verde. Tanczos Barna: "Este o zi istorică"
Sursa foto: Antena 3
de Silvia Preda    |    28 Iun 2022   •   20:20

Ţara noastră a propus ca Fondul Social pentru Climă să beneficieze de un buget mai mare, prin care populația să fie ajutată să se adapteze la noile tehnologii, mai ales în cazul transportului rutier cu emisii zero. 

România a cerut şi amânarea cu 5 ani, până în 2040, a interdicției de punere pe piață a autoturismelor cu combustie internă. 

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat la Antena 3 că este o zi istorică pentru tot ce va urma în următoarele decenii în Europa. "O zi în care Comisia, alături de statele membre, decide volumul de bani, suma totală care va fi la dispoziția fondului social de climă. Această decizie ulterior va fi într-un sistem de dialog cu Consiliul și cu Parlamentul. Față de ieri am avansat foarte mult".

Ce măsuri sunt pregătite pentru a proteja mediul

"În momentul de față, pe masa Comisiei este o propunere de 59 de miliarde de euro pentru Fondul Social de Climă, față de 40 și ceva de miliarde ieri. Germania propusese la un moment dat ieri ca această sumă să fie mai mică. 59 de miliarde înseamnă deja un buget consistent pentru Fondul Social de Climă în România. Și dacă luăm în calcul și propunerea Parlamentului de 70 de miliarde ne putem aștepta la o sumă poate și mai mare. 

Acest lucru nu înseamnă doar beneficii pentru România. Crearea Fondului Social de Climă înseamnă taxe de carbon la nivelul locuințelor, la nivelul mobilității individuale și la nivelul mobilității la companii pentru că se propune introducerea unei taxe de carbon pentru fiecare locuință care emite dioxid de carbon în urma folosirii resurselor în gospodărie. Acest lucru înseamnă emisii de carbon din centralele individuale.

Acest lucru înseamnă o taxă suplimentară, din păcate, la prețul actual și așa foarte mare al gazului, cât și la prețul la combustibil, la benzină și la motorină", a spus ministrul Mediului. 

Potrivit lui Tanczos Barna, 2027 va fi probabil anul introducerii acestor taxe. Se discută despre o aplicare pe o perioadă de 8 ani, a arătat el.


 

×
Subiecte în articol: Tanczos Barna mediu
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close