Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Europol, despre certificatele de vaccinare: "Poliţiştii nu au capacitatea tehnică pentru a le verifica"

Europol, despre certificatele de vaccinare: "Poliţiştii nu au capacitatea tehnică pentru a le verifica"

Cosmin Andreica, liderul Sindicatului Europol a explicat de ce poliţiştii de la Ordine Publică nu au capacitatea tehnică de a verifica validitatea certificatelor de vaccinare. Mai mult, el a tras un semnal de alarmă privind sectorul HORECA care prin codul QR poate accesa date cu caracter personal.

Europol, despre certificatele de vaccinare: "Poliţiştii nu au capacitatea tehnică pentru a le verifica"
de Claudia Popovici    |    23 Sep 2021   •   20:51

Polițiștii de la Ordine Publică se plâng că nu au posibilitatea tehnică de a verifica autenticitatea certificatelor de vaccinare, după ce guvernul a impus noi restricții.

Întrebat cum explică reacția poliţiştilor Cosmin Andreica, liderul Sindicatului Europol, a precizat că echipajele nu dețin aparate, tablete sau telefoane de serviciu care să ofere posibilitatea scanării codului QR de pe certificatele de vaccinare.

„Am văzut anunțul STS-ului că a lansat acea aplicație care oferă posibilitatea scanării codurilor QR de pe acele certificate.

De altă parte, polițiștii nu au nici aparate, nici tablete și nici telefoane mobile de serviciu prin intermediul cărora să folosească această aplicație pentru a verifica dacă persoanele, care se află într-un anumit context, beneficiază de relaxările prevăzute.

De asemenea, încă din luna mai și de când au fost aceste relaxări noi am atras atenția că nu există anume mijloacele fizice logistice și tehnice necesare pentru ca polițiștii să poată verifica dacă întradevăr la un eveniment cu un număr mai mare de persoane toate acele persoane sunt vaccinate sau nu sunt vaccinate.

Cred că condițiile și consecințele faptului că polițiștii nu au avut aceste instrumente la dispoziție se reflectă astăzi în cifrele pe care le înregistrăm după cele trei luni de nunți cu 1000 de persoane, petreceri și alte asemenea evenimente", a spus Cosmin Andreica, lider Sindicat Europol.

„Poliţiştii pot verifica certificatele verzi doar dacă vor cu telefonul personal”

În acest moment, polițiștii doar dacă doresc ei prin intermediul telefoanelor mobile personale, ,să își descarce aplicația și să o folosească, pot să verifice întradevăr persoanele dacă sunt vaccinate sau nu sunt vaccinate.

Pe de altă parte, această aplicație care va fi folosită chiar și de ospătari, barmani sau de către administratori ai unor spații de evenimente ridică multe semne de întrebare cu privire la calitatea lor de a interoga această bază de date și de a lua cunoștință despre identitatea persoanelor pe care le verifică, pentru că nu sunt operatori de date cu caracter personal.

Clientul nu este obligat să prezinte cartea de identitate unui angajat din Horeca

Atunci orice barman va putea solicita acest cod QR, îl va scana și va vedea un nume și un prenume.

De asemenea angajații din Horeca nu au posibilitatea să stabilească dacă persoana care prezintă acel cod QR este una și aceeași cu care se prezintă fizic la restaurant. Poate să fie vorba despre certificatul fratelui sau vecinului sau a unui prieten care se vaccinează care i-a trimis acel certificat pe WhatsApp pe exemplu și îl prezintă la intrarea într-un restaurant.

Clientul nu este obligat să prezinte cartea de identitate unui angajat din Horeca", a mai explicat Cosmin Andreica , lider Sindicat Europol la emisiunea În faţa naţiunii de la Antena 3. 

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close