Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Sorin Cîmpeanu, veste bună pentru profesori! Când le vor fi majorate salariile

Sorin Cîmpeanu, veste bună pentru profesori! Când le vor fi majorate salariile

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, astăzi, în exclusivitate la Antena 3, că salariile profesorilor ar trebui să crească din septembrie 2023, asta doar dacă noua lege a Educaţiei va fi adoptată.

Sorin Cîmpeanu, veste bună pentru profesori! Când le vor fi majorate salariile
Sursa foto: Antena 3
de Iulia Gorgorin    |    28 Iul 2022   •   20:00

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a fost invitat în cadrul emisiunii "În faţa naţiunii" de la Antena 3, unde a discutat cu Sabina Iosub, despre ce se va întâmpla cu salariile profesorilor de anul viitor.

Sorin Cîmpeanu: "Educație fără profesori este imposibil de realizat"

"Este pentru prima oară când o lege sectorială are un articol care se referă la salarizare. E vorba de salarizarea profesorului debutant, care trebuie să fie făcută la nivelul salariului mediu pe economia naţională. Dacă nu înţelegem acest lucru, toate celelalte măsuri sunt degeaba, pentru că educație fără profesori este imposibil de realizat. Atunci când salariul cadrului didactic debutant va fi la nivelul salariului mediu pe economia națională raportat la anul fiscal precedent încheiat, toate celelalte salarii în educație vor trebui să crească.

Sorin Cîmpeanu, despre majorarea salariilor pentru profesori: "Acest lucru urmează să se întâmple din septembrie 2023, asta dacă legea va fi adoptată"

Eu voi face tot ce pot și cei care susțin educația sunt convins că vor face tot ce pot să fie adoptată din această formă, cel puțin în punctele esențiale, precum salarizarea.

Impactul creșterilor salariale la nivelul impactului întregii legi, este de 25 %, doar 25 %. El trebuie să intre în vigoare încă de anul viitor. Dacă intră din septembrie înseamnă că din 25 % avem doar 4 luni din cele 12 luni. Deci este un impact bugetar gradual pentru unele măsuri, este un impact bugetar care intră de la 1 ianuarie, așa cum am spus.

Sorin Cîmpeanu, despre bursele elevilor

Spre exemplu, bursele elevilor care în anul 2020 au fost 270 de milioane de lei, în 2021 au fost 540, dublu, plus 105 milioane la rectificare. Anul acesta sunt 1 miliard 32 de milioane, iar conform acestei noi legi, sunt 2,7 miliarde.

Gândiți-vă, 2020, 270 de milioane, 2023 de la 1 ianuarie 2,7 miliarde, creștere de 10 ori a burselor elevilor. Este un impact bugetar ce intră din prima. Dacă nu găsim nici acum resursele necesare pentru a finanța educația, înseamnă că tot ceea ce declarăm noi public, noi toți, vizavi de importanța educației, este o simplă butaforie", a afirmat Sorin Cîmpeanu, în exclusivitate la Antena 3.

Cele două legi ale Educației au fost lansate în dezbatere publică, până în data de 24 august. Acestea vor fi ajustate în funcție de propuneri, apoi vor fi trimise în Guvern și ulterior vor ajunge în Parlament.

Citiţi şi: Noua lege a Educaţiei. Salariul mediu în învățământ va fi de 9.500 lei

×
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close