Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Avertismentul experţilor: "Noua tulpină africană COVID ar putea păcăli sistemul imunitar". Ce măsuri de precauţie putem aplica

Avertismentul experţilor: "Noua tulpină africană COVID ar putea păcăli sistemul imunitar". Ce măsuri de precauţie putem aplica

Mircea Iliescu, genetician la Cambridge, a explicat ce putem face pentru a ne proteja de noua tulpină africană COVID. „Virusul va evolua întotdeauna, dar noi putem avea o reacţie de precauție", spune specialistul.

Avertismentul experţilor: "Noua tulpină africană COVID ar putea păcăli sistemul imunitar". Ce măsuri de precauţie putem aplica
Sursa foto: Pexels/ Kindel Media
de Claudia Popovici    |    26 Noi 2021   •   20:18

B.1.1.529 este noua tulpină africană care a creat alertă la nivel mondial. Israelul şi Marea Britanie au restricționat deja călătoriile în zona Africii de Sud, tocmai pentru a împiedica răspândirea noii variante. În Israel a fost deja raportat un caz de infectare cu noua tulpină, iar alte două persoane sunt suspecte.

Cu toții sunt vaccinaţi anti-Covid. Noua variantă are peste 30 de mutații şi pare că scade eficacitatea vaccinurilor. Experții OMS sunt chiar în acest moment la discuții cu oficiali sud africani din domeniul sanitar pentru a evolua situaţia din ţară.

În acest context, în care România nici nu a ieșit din valul patru, gândul că noua tulpină ne-ar putea prinde nepregătiți stârnește îngrijorarea experților şi autorităților.

O rază de speranța se poate întrevedea dacă este oprită transmiterea acestei tulpini, demers pe care cercetătorii şi autoritățile îl fac deja având la bază experiența dobândită de la varianta Delta.

Întrebat care ar fi măsurile pe care le putem aplica fiecare atât la nivel de ţară cât şi la nivel de individ, Mircea Iliescu, genetician la Cambridge a precizat:

„Ca să glumesc un pic. În România noi nu avem grija că invadează răspunsul imunitar al vaccinului că noi nu prea suntem vaccinaţi. Deşi oamenii de știință au reacţionat foarte repede şi e bine aşa pentru că am învățat din trecut, este o reacţie de precauție.

Sunt un pic îngrijoraţi pentru că pare că invadează sistemul imunitar şi pare că se transmite mai repede. De fapt, asta este problema faţă de Delta. Asta i-a îngrijorat foarte tare pe toţi oamenii de știința. În același timp, trebuie să spunem că este foarte probabil ca şi vaccinurile actuale să prevină în continuare boala severă, dar trebuie să luam toate măsurile de precauție.

Noi, în România trebuie să ne vaccinăm cât mai repede şi cât mai mulţi. Oricum valul care va veni, din ianuarie, februarie, nu este neapărat să fie cu această variantă. Trebuie doar să continuăm să ne vaccinăm şi să urmăm măsurile de protecţie. În același timp, cercetătorii din toată lumea studiază noua tulpină ca să afle mai mult, să afla ce fac acele 30 de mutații din proteina cu țepi să vadă dacă fac ceva în plus faţă de ce făcea Delta.", a spus Mircea Iliescu, genetician la Cambridge la emisiunea În faţa naţiunii de la Antena 3.

×
Parteneri
Noi detalii despre crima de la Brăila. Polițiștii au bătut la poartă, apoi au plecat
x close