Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Valeriu Gheorghiţă, despre scăderea anticorpilor: "Este un fenomen natural şi nu înseamnă neapărat scăderea protecţiei"

Valeriu Gheorghiţă, despre scăderea anticorpilor: "Este un fenomen natural şi nu înseamnă neapărat scăderea protecţiei"

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare COVID-19, a explicat la Antena 3 fenomenul de "pierdere" a anticorpilor şi influenţa asupra protecției împotriva reinfectării.

Valeriu Gheorghiţă, despre scăderea anticorpilor: "Este un fenomen natural şi nu înseamnă neapărat scăderea protecţiei"
Sursa foto: Antena 3
de Claudia Popovici    |    21 Iul 2021   •   21:08

Întrebat dacă pierderea anticorpilor poate conduce la pierderea protecției împotriva virusului SARS-CoV-2, medicul Valeriu Gheorghiţă a precizat că acest fenomen este unul natural atunci când vorbim de imunizare, dar care nu conduce neapărat şi la pierderea gradului de protecţie al oricărui vaccin.

„Scăderea anticorpilor este, practic, un fenomen natural pe care îl întâlnim după orice fel de vaccin, după orice tip de răspuns imun, indiferent că vorbim de un răspuns imun după boală sau după vaccinare, însă acest lucru nu înseamnă neapărat scăderea protecției.

Pentru că, pe de o parte noi când facem aceste analize obișnuite de laborator determinăm anticorpi totali împotriva proteinei Spike și nu acei anticorpi neutralizanți care sunt, de fapt, importanți pentru protecție, pentru neutralizarea virusului. Avem răspuns imun de tip celular și avem ceva foarte important răspunsul imun de memorie. Practic la reîntâlnirea cu microorganismul, în speță, cu virusul SARS-COV-2 organismul produce într-un timp foarte scurt anticorpi suficienți.

„Persoanele vulnerabile pot dezvolta forme mai severe de îmbolnăvire”

Sunt expuneri naturale pe care le facem și care, practic au rolul de a menține de a "boosta" răspunsul imun în mod natural. Dar persoanele vulnerabile, persoanele vârstnice pot să dezvolte forme simptomatice, iar unii pot să dezvolte, sunt situații rare, în care vaccinat fiind poți să dezvolți o formă destul de serioasă de îmbolnăvire. Dar cu toate acestea datele actuale, inclusiv pentru varianta Delta, arată o protecție de peste 90% față de riscul de internare și față de deces, indiferent de tipul de vaccin de care vorbim", a explicat medicul Valeriu Gheorghiţă în cadrul emisiunii "În faţa națiunii" de la Antena 3. 

×
Subiecte în articol: Valeriu Gheorghiţă anticorpi vaccin
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close