Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Magazine Nicuşor Dan anunță dezastrul în cazul unui cutremur în Bucureşti: "O să fie rău"

Nicuşor Dan anunță dezastrul în cazul unui cutremur în Bucureşti: "O să fie rău"

Nicușor Dan, primarul Capitalei, a spus că un cutremur puternic ar fi dezastruos pentru Bucureşti.

de Ioana Mircea    |    04 Mai 2024   •   18:50

Primarul Municipiului București, Nicușor Dan, a atras atenția asupra vulnerabilității Capitalei la un eventual cutremur de mare magnitudine. Edilul a subliniat că riscul seismic nu este doar o problemă a clădirilor vechi, încă neconsolidate, ci și a celor noi, afirmând că nu este sigur că acestea au fost ridicate conform normelor legale în vigoare.

"Dacă vine un cutremur, o să fie rău, da. Adică sunt aceleaşi clădiri care au trecut şi prin cutremurul din 1977 şi o să fie rău. În momentul de faţă, noi avem proiecte de cam un miliard de lei de consolidare care sunt în diferite faze, fie de expertizare, fie de proiectare pentru începerea execuţiei. Sunt anevoioase procedurile administrative, dar vrem să le facem ca la carte”, a explicat Nicuşor Dan.

Nicușor Dan a evidențiat că în prezent sunt în curs de desfășurare proiecte de consolidare a clădirilor în valoare de aproximativ un miliard de lei, însă a menționat că procedurile administrative constituie un obstacol în calea progresului. Cu toate acestea, primarul estimează că în următorii trei ani vor fi finalizate între 80 și 100 de astfel de proiecte.

În ceea ce privește inițiativele pentru evaluarea și consolidarea clădirilor, Nicușor Dan a apreciat implicarea Ministerului Dezvoltării în rezolvarea problemei. Acesta a dezvăluit că s-a propus o evaluare preliminară a tuturor clădirilor cu anumite caracteristici în ceea ce privește vechimea și înălțimea, pentru a stabili prioritățile în ceea ce privește consolidarea lor.

"Ministerul Dezvoltării a venit cu o propunere foarte bună. A zis facem o evaluare preliminară pentru toate clădirile care au o anumită înălţime şi o anumită vechime - sunt 8.000 în Bucureşti. O terminăm până în 2025, dăm nişte punctaje... Astea nu sunt expertize, sunt numai nişte evaluări preliminare şi în funcţie de asta ne ducem cu priorităţile şi cu finanţarea”, a spus primarul în cadrul unui interviu acordat pentru Prima TV.

×
Subiecte în articol: cutremur Nicușor Dan București
Parteneri
Pelerinaj la Mâna Sfântului Ioan Rusu, adusă la Mănăstirea Pantocrator
x close