Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Numai de bine Cum alegem corect periuţa de dinţi. Sfaturi practice şi recomandari

Cum alegem corect periuţa de dinţi. Sfaturi practice şi recomandari

Periuța de dinți este aliatul nr. 1 al zâmbetului fără imperfecțiuni. Pe piață există o gamă largă, ceea ce poate face ca alegerea să fie dificilă. Însă, nu și dacă cerem ajutorul specialistului, așa cum am făcut noi! Manuală sau electrică? De duritate mică sau mare?

Cum alegem corect periuţa de dinţi. Sfaturi practice şi recomandari
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    23 Noi 2022   •   17:15

Medicul stomatolog ne explică și diferențele dintre pastele de dinți existente pe rafturile magazinelor.

"Cred că cel mai corect mod în a-ți alege periuța de dinți este să mergi la medicul dentist. Periuțele pot fi clasificate în funcție de tipul de peri de la suprața lor.", a spus medicul Alin Gabor.

Înainte să-ți alegi periuța de dinți, este important să te gândești la nevoile tale dentare – ai dinți sau gingii sensibile, te confrunți cu placă bacteriană, gingiile tale sângerează în timpul periajului dentar? Aestea sunt doar câteva dintre întrebările la care ar trebuie să știi să răspunzi.

"Un pacient normal, care nu are nicio problemă, automat folosește periuța medie, cu perii aceia medii.", a mai spus medicul.

Aceasta este cea mai folosită, iar pe amablaj scrie medium, normal sau regular.  

"Există cazuri în care consumă foarte mult tutun sau lucruri foarte colorate, care pătează dinții, se recomandă periuța mai abrazivă, cea hard. Dar cu aceea trebuie să fie un periaj puțin mai atent. Din cauză că este puțin mai abrazivă există riscul de a leza gingiile sau chiar de a abraza foarte mult suprafața dentară.", mai spune medicul.

Din acest motiv, cei mai mulți dintre specialiști recomandă mai degrabă folosirea unor perii de duritate medie a căror eficență este similară dacă se stăpânește o tehnică corectă.

"Dacă avem niște probleme de sensibilitate sau sângerări gingivale, parodontoză, indicăm periuța soft. Dar mare grijă la periuța soft, fiind neabrazivă există reversul medaliei și anume, acumularea de placă bacteriană. Acea periuță trebuie folosită foarte riguros, cu o tehnică foarte bine îndeslușită.", a mai spus medicul stomatolog.

Periuță clasică sau electrică?

"E o întrebare pe care o aud destul de des. Nu există studii cum că dacă folosim periuța electrică este mult mai bună decât periuța clasică, dar cu siguranță noi ca oameni suntem uneori mai neglijenți, uneori ne grăbim, TAIE într-adevăr periuța electrică compensează foarte mult din aceste lucruri.", mai spune stomatologul.

Un alt aspect important este ca periuța să fie schimbată la timp. După un anumit timp, aceasta acumulează bacterii, iar perii se înmoaie și se curbează, iar astfel, periajul nu mai este eficient.

"Există câteva criterii standar pentru alegerea pastei de dinți. Există pastele de dinți dedicate copiilor, ca să începem cu cei mici. Ele trebuie să fie fără fluor, până la vârsta de 6 ani nu este indicat să folosim paste de dinți cu fluor. După vârsta de 6 ani, este chiar indicat fluorul. Fluorul are un rol cario-protectiv, remineralizează și reîntărește dintele.", a mai spus dr. Gabor.

În comerț există multe categorii de pastă de dinți – cu flour sau fără, antitartru, pentru albire și chiar pentru dinți sensibili. Însă, specialiștii susțin că cea mai bună protecție o oferă cea cu 1.000 ppm fluor și cu ștampila de aprobare a Asociației Medicilor Dentiști din SUA.

Există la ora actuală pastele de dinți cu cărbune activ, cele negre. Într-adevăr, au un efect de albire asupra dinților, dar sunt foarte abrazive, de aceea au și efectul acela de albire, pentru că se produce albirea prin abrazie, o albire corectă n-ar trebui să se producă prin abrazie.

Periuța de dinți și pasta de dinți sunt doar două dintre lucrurile care nu ar trebui să lipsească din baia noastră. Medicii recomandă că la fel de importante sunt și apa de gură, ața dentară și dușul bucal pentru o igienă orală superioară.

×
Subiecte în articol: Numai de bine Alin Gabor
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close