Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Previziunile zilei Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Ce înseamnă ”paușal” și în ce context îl folosim?

Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Ce înseamnă ”paușal” și în ce context îl folosim?

Președintele Klaus Iohannis a folosit, joi, un cuvânt din germană, într-un context cu totul neașteptat. În timp ce vorbea despre organizarea examenului național și al bacalaureatului, a spus că, dacă vor fi copii care vor avea febră, va organiza pentru ei o a doua sesiunea a examenului, pentru a nu fi nedreptățiți.

Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Ce înseamnă ”paușal” și în ce context îl folosim?
29 Mai 2020   •   11:05

”Pentru a putea rezolva paușal chestiunea celor care din varii motive nu pot veni la prima sesiune, se va organiza, ca și în alți ani, o a doua sesiune de bacalaureat”, este declarația președintelui. 

Potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române, paușal este un sistem de plată pentru o prestație de serviciu, pentru un consum de energie, prin fixarea cu aproximație a unei sume globale. 

”Auzim mereu cuvântul când se vorbește despre plata utilităților la bloc. Dacă plătești apa sau căldura paușal, înseamnă că nu ai contorizare în apartament, repartitoare care să arate consumul exact al apartamentului, ci plătești ”la gramadă”, orientativ, o sumă care revine apartamentului la un calcul aproximativ” , a spus Ana Iorga, vineri, la rubrica Pe cuvânt, de la Antena 3.

De asemenea, mai există asigurare paușală, care se referă la plata unei prime de asigurare unice, medii. 

×
Subiecte în articol: Ana Iorga pausal Pe cuvant Klaus Iohannis
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close