Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă Profesoară româncă din Cluj, desemnată ambasador NASA la cea mai mare conferinţă despre spaţiu: "Vreau să arăt lumii că România are valori"

Profesoară româncă din Cluj, desemnată ambasador NASA la cea mai mare conferinţă despre spaţiu: "Vreau să arăt lumii că România are valori"

O profesoară de fizică din Cluj-Napoca participă, ca speaker, la cea mai mare conferință educatională pe tema spațiului organizată de NASA. Ce mesaj are pentru tânăra generație.

Profesoară româncă din Cluj, desemnată ambasador NASA la cea mai mare conferinţă despre spaţiu: "Vreau să arăt lumii că România are valori"
Sursa foto: Captură video Antena 3 CNN
de Claudia Popovici    |    10 Feb 2023   •   21:56

Este singurul invitat român care susține o prelegere. Vor fi prezenți, în total, peste 500 de oameni ai educației din întreaga lume. 

Dorina Gîrbovan, profesoară de fizică la Transylvania College din Cluj-Napoca, participă, la cea mai mare conferință din lume, adresată profesorilor, pe tema spațiului – Space Exploration Educators Conference.

Evenimentul are loc chiar zilele acestea la Centrul Spațial NASA de la Houston. Profesoara a aplicat pentru a fi printre cei 20 de speakeri și a fost invitată în urma unei selecții riguroase.

"Este cea mai mare conferinţă din lume pe temă de spațiu pentru oameni din educație. Am vrut să împărtășesc din experiența pe care o am atât la catedră cat şi coordonator. Am făcut aplicația şi am fost desemnata una din speakeri", spune Dorina Gîrbovan – ambasador NASA

Profesoara va susține o prelegere despre modul în care anumite mecanisme de la Agenția Spațială Europeană și NASA pot fi integrate în orele de curs ale elevilor.

"Prezint o aplicație pe care Centrul Spațial European a dezvoltat-o despre căderea unui meteorit. O să povestesc un pic despre căderea meteoritului din Rusia, ca şi aplicație pentru elevi. După care să merg pe parte de fizică de liceu şi după aceea o să fac partea practică, unde vreau să le dau elevilor o listă de materiale şi să creeze designul la o catapultă care va trebui să parcurgă o anumită distanță", a mai spus Dorina Gîrbovan – ambasador NASA

Cine este Dorina Gîrbovan

Dorina Gîrbovan a absolvit Facultatea de Fizică a Universității "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca. Are trei masterate, două în fizică şi unul în chimie, pe care le-a obținut în SUA şi România, dar şi un doctorat în România. A predat 8 ani în Canada şi SUA la universități şi licee private şi a revenit în România în anul 2009.

"Vreau să arat lumii că România are valori"

"Vreau să arat lumii că România are valori. Oriunde am mers în lume, România a fost văzută bine ca educație, studenții sunt văzuți bine",a mai spus Dorina Gîrbovan – ambasador NASA

Profesoara spune că oricine poate să ajungă să lucreze la NASA dacă se pregătește și este ambițios.

- Ce ar trebui să facă un elev român ca să ajungă să lucreze la NASA?

"Să își construiască CV. Să participe la concursuri internaționale, la experiențe, să își crească CV-ul.

Și NASA și ESA (European Space Agency) au o parte de resurse alocate pentru internship, unde oricine din lumea asta poate aplica. Trebuie să intre pe site, să își depună CV-ul să scrie un este sau două, să ceară o scrisoare de recomandare și asta este. Așa am început și eu", a mai spus Dorina Gîrbovan, profesoara româncă din Cluj, desemnată ambasador NASA la cea mai mare conferinţă despre spaţiu pentru emisiunea România Inteligentă de la Antena 3 CNN. 

×
Subiecte în articol: ambasador nasa profesoara Cluj
Parteneri
Marcel Ciolacu, prezentat ca "viitorul preşedinte al României"
x close