Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă Nouă aparatură modernă prin care pot fi trataţi bolnavii cu afecţiuni severe, la Cluj

Nouă aparatură modernă prin care pot fi trataţi bolnavii cu afecţiuni severe, la Cluj

Spitalul Județean Cluj are acum un laborator de radiologie intervențională. Unitatea medicală are în dotare un angiograf, un apart modern care permite vizualizarea vaselor de sânge ale organismului. 

Nouă aparatură modernă prin care pot fi trataţi bolnavii cu afecţiuni severe, la Cluj
Sursa foto: Antena 3
de Georgiana Adam    |    07 Iul 2022   •   10:44

Astfel, medicii pot stabili exact terapia de care un pacient are nevoie, prin metode minim invazive. Primul care a beneficiat de noua aparatură a fost un bolnav de cancer. 

Radiologia intervenţională se referă la o serie de tehnici care se bazează pe ghidarea radiologică a imaginii pentru a stabili exact terapia de care un pacient are nevoie. 

Medicii pot folosi această tehnologie pentru a diagnostica sau trata afecțiunile fără să fie nevoie să privească direct în interiorul corpului printr-o cameră sau să supună pacientul la o intervenție chirurgicală deschisă.

Cu ajutorul aparatului și al echipelor medicale specializate vor putea fi tratate mai ușor afecțiuni oncologice și neurologice, malformațiile arteriovenoase, tromboze, varice, variocel, fibroame uterine și embolismul pulmonar. 

Aceste proceduri se efectuează cu succes în clinici din strainătate, însă în România sunt încă la început de implementare.

Primul beneficiar al acestei noi facilități medicale a fost un pacient oncologic, căruia i s-a aplicat o cameră implantabilă care permite administrarea tratamentului intravenos, pe terment lung și în condiții de siguranță.

Angiograful de înaltă performanță a costat 4 milioane de lei, iar consumabilele ajung la sute de mii de euro.
 

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close