Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă Tinerii români care au creat un prototip pentru maşina viitorului

Tinerii români care au creat un prototip pentru maşina viitorului

Doi elevi de clasa a X-a din Constanța au uimit juriul la Olimpiada de Inovare și Creație Digitală de la Focșani după ce au creat un prototip al mașinii viitorului, la scară redusă. 

Tinerii români care au creat un prototip pentru maşina viitorului
Sursa foto: Antena 3
de Georgiana Adam    |    21 Sep 2022   •   10:43

Automobilul este capabil să se deplaseze singur și să recunoască semnele de circulație, pentru că este dotat cu camere video și softuri avansate. 

Doi elevi de clasa a X-a care învață la Liceul Teoretic Traian au reușit să realizeze o mașină autonomă la scară redusă, capabilă să circule singură, fără să se abată de la traseu. 

Provocările cu care s-au confruntat cei doi elevi au fost montarea elementelor electronice care fac automobilul unul inteligent pe o suprafață redusă și programarea sistemului de operare.

"Este o maşină care recunoaşte semnele de circulaţie şi, astfel, la stop opreşte, la trecerea de pietoni recunoaşte benzile de circulaţie, algoritm pentru care am folosit inteligenţa artificială", spune Cosmin Teodor, elev la Liceul Teoretic Traian.

Prototipul pentru autoturismul viitorului a fost prezentat și la Olimpiada de inovare și creație digitală de la Focșani, unde a uimit juriul. 

Proiectul celor doi elevi constănțeni a fost apreciat și la alte competiții și le-a adus premii importante.

Tinerii au planuri mărețe pentru viitor. Vor să construiască un robot umanoid, capabil să execute diferite sarcini și inclusiv să ajute oamenii cu dizabilități. 

Mai mult, vor ca acesta să beneficieze de inteligență artificială și să nu fie doar un simplu gadget care să primească ordine de la utilizatori.
 

×
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close