Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Astenia de toamnă, de la ce apare şi cum o putem combate. Prof. Dr. Vlad Ciurea: "Planurile ne ţin în viaţă"

Astenia de toamnă, de la ce apare şi cum o putem combate. Prof. Dr. Vlad Ciurea: "Planurile ne ţin în viaţă"

Astăzi vorbim de astenia de toamnă. Profesorul Vlad Ciurea ne spune de la ce apare această astenie, care sunt simptomele şi cum o putem combate. E important să avem planuri de viitor şi o gândire optimistă.

Astenia de toamnă, de la ce apare şi cum o putem combate. Prof. Dr. Vlad Ciurea: "Planurile ne ţin în viaţă"
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Cigolea    |    25 Oct 2021   •   10:53

"Astenia de toamnă există ca şi cea de primăvară. Această oboseală la intrarea în toamnă. Toţi trecem mai mult sau mai puţin. După o vară frumoasă, în care ne-am gândit la insulele greceşti, dintr-o dată trebuie să mergem la muncă. Încep fenomene uşoare de depresie şi nu mai avem chef de nimic. Scade capacitatea intelectoală, scade şi posibilitatea de conectare cu cei din jur. 

Astenia aduce oboseală de la prima oră. Chiar dacă bem cafea, randamentul scade, nu creşte. Aceasta este astenia de toamnă. Aceste luni de toamnă trebuie să ne dea un impuls. De ce? Pentru că toamna este frumoasă. Are peisaje frumoase. Alimentele de toamnă sunt foarte benefice pentru organism, la fel şi fructele de toamnă", a spus Prof. dr. Vlad Ciurea, luni, în rubrica Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea, de la Antena 3.

Ce putem face pentru a nu ajunge la tristeţea din sezonul rece

"Comanda toată se află în creier. Noi cu noi să ne mobilizăm, iar fazele acelea din filmele şi cărţile americane sunt minunate şi adevărate. Eu îmi comand ca să pot să înving această astenie şi să dau un randament corespunzător pregătirii mele, fără a apela la tot felul de stimulente.

Ideea este că astenia de toamnă nu afectează pe toată lumea. Îi poate afecta pe cei care au fie un fond preexistent, fie sunt pesimişti în general sau pe cei care lucrează foarte mult. Peste vară au lucrat foarte mult, iar toamna vine ca un fel de căpăcel peste această activitate. Cel mai bine este să luăm o pauză, să mergem să vedem muntele, pentru că peisajele toamna sunt minunate", a mai spus medicul. 

Ce putem face pentru mobilizarea cerebrală

"Indiferent ce se întâmplă pentru mobilizarea cerebrală putem să spunem: Luni fac tot posibilul să fac o prăjitură. Prăjitura este cerebrală, nu este fizică. Planurile ne ţin în viaţă.

Astenia de toamnă se poate transforma în depresie, dar optimismul este cel care învinge. Noi avem un sistem antistres în creier şi un sistem endocrin de apărare, dar şi anumite zone intracerebrale care secretă hormonul fericirii. Dacă acestea sunt stimulate ne deschide noi şi noi arii. Să nu dăm niciodată un pas înapoi, ci să mergem numai înainte. Să vedem partea frumoasă a lucrurilor", a explicat Prof. dr. Vlad Ciurea.

×
Parteneri
Horoscop rune 6-13 februarie 2023, cu Mihai Voropchievici
x close