Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Cele mai întâlnite cauze ale depresiei la români. Cui ne adresăm în caz că suferim de depresie. Psihiatru: "Oamenilor le este greu să accepte că au o problemă"

Cele mai întâlnite cauze ale depresiei la români. Cui ne adresăm în caz că suferim de depresie. Psihiatru: "Oamenilor le este greu să accepte că au o problemă"

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 09:45 19 Iun 2023 Modificat la 10:03 19 Iun 2023
sfat de sanatate
Cui ne adresăm în caz că suferim de depresie. Cele mai întâlnite cauze ale depresiei la români. Psihiatru: "Oamenilor le este greu să accepte că au o problemă" Sursa foto: Antena 3 CNN

Înainte de pandemie, aproximativ un miliard de oameni sufereau de o afecțiune mintală.

Estimările arată că numărul acestora a crescut, în medie, cu 25-27%, înregistrându-se, în special, afecțiuni ce țin de depresie și anxietate.

Cu toate acestea, în loc să consulte un specialist, majoritatea oamenilor care se confruntă cu anumite probleme preferă să caute informații despre depresie pe internet.

Psihiatrul Mihai Bran a vorbit, în cadrul rubricii "Sfat de sănătate", prezentată de Andreea Cigolea, despre semnele depresiei și despre cât de important este să menținem, în astfel de momente, o legătură strânsă cu un specialist.

Citește și: Legătura dintre consumul de ecran și sănătatea psihică. Telefonul mobil provoacă insomnii cronice

"Depresia este o boală care are mai multe semne, iar acestea diferă de la o persoană la alta.

În primul rând, vorbim despre o stare de tristețe care durează mai mult de două săptămâni și o lipsă a dorinței de a avea activități care, înainte, erau plăcute. Pacienții se pot confrunta cu probleme de concentrare, tulburări alimentare, precum și afectări ale calității și cantității somnului.  

În formele severe, pacienții au gânduri de suicid, iar unii dintre ei chiar au tentative", a explicat medicul.

Potrivit datelor transmise de Organizația Mondială a Sănătății, 4,4% din populația globală suferă de depresie, fiind mai răspândită în rândul femeilor.

Cele mai întâlnite cauze ale depresiei 

De cele mai multe ori, riscul de a suferi de depresie este amplificat de factori precum: sărăcia, lipsa unui loc de muncă, pierderea unei persoane dragi, sfârșitul unei relații, boala fizică sau problemele asociate consumului de alcool/droguri.

Mihai Bran subliniază că, de multe ori, depresia poate fi asociată cu suferința fizică, determinată de o boală care depinde de competența altui medic.

"Este o limită foarte fină. Este bine să ajungem la medicul psihiatru pentru orice problemă de sănătate, iar el ne poate direcționa către un psiholog, psihoterapeut sau către alt specialist care poate aborda problema.

De multe ori, vorbim despre afecțiuni care au repercusiuni psiho-emoționale, dar ascund, de fapt, o suferință organică, adică o boală care poate fi tratată de un alt medic", a mai adăugat psihiatrul.

×
x close