Medicul oftalmolog Ștefan Pricopie a vorbit, în cadrul rubricii Sfat de sănătate cu Andreea Cigolea, despre ce afecţiuni oftalmologice poate provoca expunerea îndelungată la soare.
"Sunt multe riscuri aduse de expunerea la soare fără protecţie. Un risc ar fi faptul că avem o piele foarte subțire în această zonă perioculară și atunci aproximativ 50% din cancerele de piele sunt în zona perioculară. În mod special pleoapa inferioară este mai expusă.
De asemenea, retina poate suferi. Putem să facem degenerescență maculară, o patologie care duce la scăderea vederii. Nu înseamnă că nu o putem face și altfel, dar expunerea solară potențează această patologie. De asemenea, sunt și alte patologii care sunt inestetice. Sunt niște țesuturi care pot crește.
Calitatea ochelarilor de soare nu este neapărat dată de prețul acestora. Sunt și ochelari care sunt la un preț accesibil, dar oferă protecție UV, pentru că acesta este scopul principal al acestora, să ne protejeze suprafața oculară și perioculară de razele UV.
Când cumpărăm o pereche nouă trebuie să verificăm
- marcajul CE (confirmă faptul că lentilele corespund standardelor europene)
- categoria de filtru de 0 la 4
- lentila ochelarilor trebuie să blocheze 99-100% UV sau UV400
Cum alegem culoarea lentilelor
- gri – odihnitor și nu alterează percepția culorilor
- maro – oferă o bună protecție împotriva radiațiilor nocive, culoarea preferată de purtatorii miopi
- verde – foarte odihnitor, este indicat pentru persoanele cu hipermetropie
- galben – recomandat la schi sau în condiții de cer acoperit, deoarece îmbunatățeste contrastele cromatice
- albastru – oferă o vedere apropiata de “alb și negru”, se recomandă pentru persoanele care au probleme cu vederea de aproape
- roz – efect relaxant, se utilizează în corecția optică permanentă a vederii
Atunci când vrei să achiziţionăm o pereche de ochelari, Important este să fie dintr-o sursă sigură. Există şi acei ochelari polarizați. În cazul produselor conforme, cei polarizați au și protecție UV.
Polarizatul nu ne ajută din perspectiva sănătății, ci este pur și simplu pentru o vedere mai clară. Scopul filtrului de polarizare este de a oferi o reducere a reflecțiilor de lumină și atunci o să vedem ceva mai clar cu un ochelar polarizat față de un ochelar care nu este polarizat.
Ochelarii de soare trebuie să fie, în general, un pic mai mari ca și suprafață pentru a proteja atât suprafața oculară, cât și zona perioculară. Ochelarii foarte înguşti ne vor păcăli din perspectiva acestei protecții.", a spus medicul.
Ochelarii de soare nu sunt recomandați doar vara. Purtarea lor nu are legătură cu temperaturile de afară, ci cu razele soarelui. Chiar și iarna este indicat să purtați ochelari de soare, mai ales că albul zăpezii reflectă lumina.
În afară de riscurile pentru sănătate la care suntem expuși, trebuie să știți dacă nu obișnuiți să purtați ochelari de soare, ridurile își vor face apariția mai devreme, așa că încă un motiv în plus să purtăm ochelari de soare.
Avantajele lentilei polarizate
- vedere fără reflexii orbitoare
- contraste clare
- culori naturale
- reducerea senzației de “ochi obosiți”
- 100% protecție UV