Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Legătura dintre consumul de ecran și sănătatea psihică. Telefonul mobil provoacă insomnii cronice

Legătura dintre consumul de ecran și sănătatea psihică. Telefonul mobil provoacă insomnii cronice

Andreea Cigolea
2 minute de citit Publicat la 12:39 15 Iun 2023 Modificat la 12:43 15 Iun 2023
legatura dintre consumul de ecran si sanatatea psihica telefonul mobil provoaca insomnii cronice
Legătura dintre consumul de ecran și sănătatea psihică. Telefonul mobil provoacă insomnii cronice Sursa foto: Antena 3 CNN

Legătura dintre utilizarea excesivă a ecranelor și sănătatea fizică și psihică începe să fie din ce în ce mai bine conturată. Avem date care ne arată că cu cât un copil petrece mai mult timp utilizând aceste device-uri, cum atât creşte şi riscul de apariţie a simptomelor de depresie.

Dar nu device-ul în sine este problema, ci ceea ce fac ei cu aceste device-uri. De exemplu, consumul de aplicaţii a crescut simţitor.

Petrecerea unui timp îndelungat peste 3 ore pe zi pe telefon sau pe aceste aplicații crește, de exemplu, riscul aparițiilor simptomelor de depresie chiar cu până la 40%.", a spus medicul psihiatru Bogdan Fiţiu, joi, în cadrul rubricii Sfat de sănătate cu Andreea Cigolea de la Antena 3 CNN.

Timpul maxim pe care îl poate petrece un copil în fața telefonului  

  • până în 2 ani - deloc
  • 2-5 ani o oră pe zi
  • peste 10 ani - câte 20 minute de 3 ori pe zi

Ceea ce înseamnă că într-adevăr putem să considerăm această utilizare excesivă reprezintă un factor de risc pentru sănătatea mintală.

Orele petrecute pe aceste aplicaţii ne iau din alte activități care ar putea fi mult mai benefice, cum ar fi întâlnirile cu prietenii, sportul sau orice altceva care ne aduce conectivitate umană mai multă decât interacțiunea cu un ecran.

Acum, telefonul a devenit un fel de bonă pentru copil sau un fel convingător pentru a face anumite activităţi.

Patru impedimente întâlnite la copii dependenți de telefonul mobil

  • reduce creativitatea
  • provoacă insomnii cronice 
  • indirect, este cauza obezității
  • distruge relația părinte-copil

Părinţii creează un tipar foarte clar. Şi noi, părinţii, folosim telefonul în faţa copiilor. Este important să ne uităm la cantitatea şi la durata de timp pe care o petrecem şi noi în faţa ecranelor.

Aplicaţiile sunt construite folosind o vulnerabilitate a creierului nostru. Creierul nostru adoră să fie ținut în priză mereu și adoră să fie fericit. Aceste aplicații și algoritmii folosiţi ne creează un tipar de neatenție.

Pentru că dacă eu pot să fiu atent 20 de secunde, cât durează un videoclip amuzant, creierul meu primește o cantitate mică de dopamină care spune că vrea mai mult.

Sfaturi pentru a reduce riscurile telefoanelor mobile

  • evitați să le dați copiilor cu vârsta sub 16 ani
  • utilizarea căștilor
  • în timp ce călătoriți, evitați să-i oferiți copilului telefonul mobil
  • nu lăsați copilul să folosească un telefon mobil în zonele în care puterea semnalului este slabă
  • nu-i permiteți să aibă telefon la școală

Există un oraș din Irlanda care a interzis smartphone-urile pentru copiii mai mici de 13 ani. Problema cu consumul este ceea ce ei fac acolo, ce văd pe aplicațiile acestea, pentru că de multe ori văd conținut nepotrivit vârstei, conținut violent sau conținut care le transmite o imagine nepotrivită despre sine.

De exemplu, în cazul adolescenților este o reală problemă în momentul în care avem această vulnerabilitate vizavi de imaginea de sine a adolescentului. Să primesc conținut cu persoane care arată într-un mod incredibil, care sunt pozate în fiecare zi sau filmate în ipostaze care sunt ideale, perfecte, care nu reflectă cu adevărat viața reală.

 În viața reală, nimic nu este constant, perfect și ideal. Și atunci plec la drum cu o imagine despre ceea ce ar trebui să însemne viața.", a mai spus medicul.

Așadar, accesul copiilor la telefoane și tablete trebuie limitat, iar în timpul câștigat, ei  ar trebui să facă activități fizice, care le garantează cel puțin nouă ore de somn pe noapte.

 

×
x close