Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Ecografia tiroidiană, esențială pentru a descoperi o boală care poate fi tratată în stadiu incipient

Ecografia tiroidiană, esențială pentru a descoperi o boală care poate fi tratată în stadiu incipient

Ecografia tiroidiana este recomandată o dată pe an, în vederea stabilirii anumitor probleme de sănătate pe care am putea să le avem atunci când vine vorba de glanda tiroidă. Medicul Isabela Botea ne explică în ce constă o astfel de ecografie și de ce este bine să fie făcută periodic.

Ecografia tiroidiană, esențială pentru a descoperi o boală care poate fi tratată în stadiu incipient
Sursa foto: pexels
de Laura Dinu    |    22 Apr 2021   •   10:28

”Prin ecografie, putem să analizăm și să vizualizăm tot parenchimul tiroidian și să observăm caracteristicile acelor noduli, pe baza cărora se indică sau nu următoarea etapă și anume puncția aspirativă cu ac fin, sub ghidaj ecografic. 

Nodulii tiroidieni sunt niște anomalii ale parenchimului. Deci este un țesut dezvoltat într-un alt mod. Poate fi un nodul benign, un nodul chistic sau un nodul solid care, de cele mai multe ori, poate fi malign”, a povestit Isabela Botea la Antena 3.  

Potrivit medicului, moștenirea genetică are un rol definitoriu în apariția unor astfel de noduli. 

”Dacă o persoană a avut în familie un caz de cancer de tiroidă, are un risc crescut. Dar și iradierea, un istoric de iradiere la nivelul gâtului, sau alți factori care, de cele mai multe ori, nu se cunosc”.

Nodulii pot fi descoperiți înâmplător

Din păcate, simptomele pot lipsi cu desăvârșire, nodulii fiind descoperiți întâmplător. 

”Uneori simțim o tumefacție la nivelul gâtului, alteori mergem să facem analize la medicul specialist endocrinolog care recomandă ecografia, alteori pur și simplu ne controlăm și, din întâmplare, descoperim acești noduli. Nu dau niciun simptom și nu se văd cu ochiul liber, decât dacă sunt foarte mari. 

De multe ori analizele pacientului sunt perfecte în ceea ce privește funcționalitatea tiroidei, dar acei noduli pot exista și pot fi descoperiți doar ecografic”, a mai spus Isabela Botea. 

Puncția aspirativă este esențială în unele cazuri

În ceea ce privește puncția aspirativă,, aceasta este obligatorie în unele cazuri pentru a confirma sau infirma un diagnostic. 

”Rolul puncției este esențial, pentru că pune sau deosebește nodulii benigni de cei cu risc sau de cei maligni. Deci, pentru a stabili următoarea etapă în diagnosticul și tratamentul pacientului, puncția este esențială. 

Durează foarte puțin, se face în regim ambulatoriu, în cabinetul de ecografie, se face controlat eco-ghidat, deci nu există riscuri să se întâmple ceva. Pacienții nu trebuie să aibă teamă. Durează 5-10 minute, este o manevră suportabilă și de mare ajutor”

Cancerul de tiroidă poate fi tratat dacă este descoperit la timp

Potrivit medicului, ”cancerul de tiroidă este destul de rar, din totalul nodulilor descoperiți, doar 2-6% sunt canceroși. Dar este un cancer tratabil, dacă este descoperit în faze incipiente”. 

Cu alte cuvinte, o ecografie de tiroidă este recomandată o dată pe an pentru a observa diferite schimbări la nivelul glandei, iar în unele cazuri ecografia este necesară chiar la șase luni, pentru a putea ține sub control eventuale probleme. 

×
Subiecte în articol: Sfat de sănătate isabela botea
Parteneri
Lista noilor stațiuni turistice atestate în România
x close