Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Alimente care ne fac rău când suferim de colon iritabil. Dr. Mateescu: "E o tulburare, nu se vede absolut nimic prin niciun fel de analiză"

Alimente care ne fac rău când suferim de colon iritabil. Dr. Mateescu: "E o tulburare, nu se vede absolut nimic prin niciun fel de analiză"

Sindromul de colon iritabil este o tulburare gastrointestinală cronică ce apare mai des la femei. Cauzele sunt necunoscute, iar gastroenterologul Bogdan Mateescu ne explică azi care sunt simptomele și cum ne tratăm.

Alimente care ne fac rău când suferim de colon iritabil. Dr. Mateescu: "E o tulburare, nu se vede absolut nimic prin niciun fel de analiză"
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Cigolea    |    01 Sep 2021   •   11:15

"S-a vorbit de pildă, în sindromul colonului iritabil, de o cauză alimentară. Înainte se numea colită de putrefacție și era identificată de medicii mai în vârstă.

Sigur, alimentele au legătură cu intestinul iritabil pentru că pot conține anumite lucruri care să nu le pice bine unora. De ce? Pentru că le lipsesc niște enzime. De exemplu, laptele. Sunt pacienți care nu tolerează lactatele și la ei consumul de lapte este însoțit de disconfort, balonare, diaree și crampe.

Sunt și alte alimente care acționează cam la fel. Este vorba despre alimentele care conțin zaharuri greu preluate de către microbiotă", a spus dr. Bogdan Mateescu, miercuri, în cadrul emisiunii "Sfat de Sănătate" de la Antena 3.

Sindromul intestinului iritabil se dezvoltă și de la stres

"S-a vorbit de stres. Ştim sigur că oamenii când sunt stresaţi au crampe. Simptomatologia este destul de săracă în cazul sindromului de intestin iritabil: balonare, durere, disconfort abdominal legate de alimentaţie sau de scaun.

La fel este şi legătura dintre apariţia de dureri şi mersul la toaletă. Scaunul are și el legătură cu o modificare a durerii, fie este vorba despre o modificare a aspectului scaunului, este mai lichid sau este mai deshidratat, ceea ce numim constipație. Dacă scaunele sunt mai frecvente, atunci vorbim despre diaree", mai precizează medicul gastroenterolog.

Dr. Mateescu: "Nu există o formă de prevenţie"

"Sunt foarte sărace metodele prin care poţi să dovedeşti că există o alterare a florei microbiotei. Dacă se bănuieşte că există o formă de intestin iritabil, se poate face un tratament antibiotic care să normalizeze raporturile dintre microbii din intestin. 

Definiţia spune că sindromul de intestin iritabil este o tulburare funcţională a tubului digestiv. Este o tulburare funcţională, nu există anomalii structurale, organice.

Nu se vede absolut nimic prin niciun fel de analiză. Aceşti pacienţi, care au această tulburare, au o speranţă de viaţă identică cu a celor care nu suferă de sindromul intestinului iritabil", mai spune medicul.

Depresia agravează sindromul de intestin iritabil

"Un om extrem de depresiv poate să facă o complicație și să aibă o evoluție nefericită din cauza depresiei.

Dacă există indicii că este vorba de ceva legat de alimentație care produce manifestări, atunci se pot face modificări dietare. 

Mulți dintre cei care au acest sindrom se supun unor diete chinuitoare care nu-i ajută la nimic. Nu recurgeți la diete, pentru că nu aduc nimic bun", adaugă medicul gastroenterolog.

×
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close