Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Stirile de dimineata Pronunțarea corectă a adjectivului ”protector”. Accentul pe a doua sau pe ultima silabă

Pronunțarea corectă a adjectivului ”protector”. Accentul pe a doua sau pe ultima silabă

Pronunțarea cuvântului ”protector” cu accent pe a doua silabă este greșită. Adjectivul ”protector” se accentuează corect pe ultima silabă: adică protecTOR, nu proTECtor. Cu toate acestea, rostirea proTECtor există și ea în limba română, dar în alte condiții.

Pronunțarea corectă a adjectivului ”protector”. Accentul pe a doua sau pe ultima silabă
Sursa foto: Antena3
de Adelina Miron    |    Ana Iorga    |    07 Iun 2021   •   13:10

Adjectivul protecTOR are doar această rostire cu accent pe ultima silabă: protecTOR. Dar substantivul are două variante de pronunțare admise: proTECtor și protecTOR. 

În prezent spunem corect: strat protecTOR, lac protecTOR. Dar zicem: El este proTECtorul artiștilor sau protecTORul artiștilor, ambele pronunții sunt acceptate.

Atenție însă la recepTOR. Foarte multă lume spune reCEPtor. E greșit, varianta corectă este cea cu accentuarea pe ultima silabă. Indiferent de sens sau de clasa morfologică, avem doar această rostire. Fie că este adjectiv, fie că este substantiv cu sensul de organ sau aparat, recepTOR se pronunță doar cu accentul pe ultima silabă.

Emisiunea integrală ”Pe Cuvânt”, prezentată de Ana Iorga:

×
Subiecte în articol: Ana Iorga cuvant
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close