Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Subiectiv Adevărul despre purtarea măștilor de protecție. Avertismentul specialiștilor OMS

Adevărul despre purtarea măștilor de protecție. Avertismentul specialiștilor OMS

Răzvan Dumitrescu a prezentat 2 filmulețe postate pe site-ul Organizației Mondiale a Sănătății cu privire la purtarea măștilor de protecție și la gradul de protecție împotriva coronavirusului.

Adevărul despre purtarea măștilor de protecție. Avertismentul specialiștilor OMS
Sursa foto: Hepta
18 Mai 2020   •   19:54

”Dacă nu aveți aceste simptome, nu trebuie să purtați mască, deoarece nu există dovezi că măștile ar proteja oamenii care nu sunt bolnavi. Totuși, dacă sunteți sănătoși dar aveți grijă de o persoană care ar putea fi infectată cu noul coronavirus, atunci ar trebui să purtați o mască ori de câte ori vă aflați în aceeași cameră cu persoana respectivă!”, se arată într-unul din filmulețe. 

Pe de altă parte, în cel de-ai doilea, specialistul spune că, ”dacă nu aveți niciun simptom respirator precum febră, tuse, sau o mucoasă iritată, nu trebuie să purtați o mască. Aceasta vă poate crea falsa impresie de protecție, când poate fi chiar o sursă de infectare dacă nu este folosită corect”.

Realizatorul emisiunii Subiectiv a comentat aceste informații cu invitații săi, prezentând, de asemenea, câteva date despre dimensiunile virusului și despre modurile în care acesta poate fi inactivat. 

”SARS-CoV-2 aparține categoriei betaCoVs. Are formă rotundă sau eliptică și adesea pleomorfă și un diametru de aproximativ 60 - 140 nanometri. Ca și celelalte COV, este sensibil la razele ultraviolete și la căldură. Mai mult, aceste virusuri pot fi inactivate în mod eficient de solvenți lipidici, încluzând eter (75%), etanol, dezinfectant conținând clor, acid peroxiacetic și cloroform, cu excepția clorhexidinei. 

Din prospectele măştilor aflate în comerţ, în momentul de faţă, constatăm că în cazul celor mai uzuale măşti, care sunt şi cele mai ieftine - masca facială simplă sau medicală tip 1 sau medicală tip 2 - dimensiunea particulelor filtrate în microni, este de până la 3 microni. 3 microni înseamnă 3000 de nanometri. Păi, virusul are 60 până la 140 de nanometri. Este cu mult mai mic decât particula cea mai mică pe care o poate filtra masca", a spus Răzvan Dumitrescu.

×
Subiecte în articol: mască protecţie
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close