Antena 3 CNN Actualitate Criza a scumpit mâncarea. Cu cât a crescut preţul alimentelor în ultimii cinci ani

Criza a scumpit mâncarea. Cu cât a crescut preţul alimentelor în ultimii cinci ani

Criza a scumpit mâncarea. Cu cât a crescut preţul alimentelor în ultimii cinci ani
de M.T.    |    20 Sep 2013   •   23:15

Criza a scumpit mâncarea. În cadrul ediţiei de vineri a emisiunii "Subiectiv" de la Antena 3, Răzvan Dumitrescu a prezentat un tabel care arată cu cât au crescut preţurile la câteva alimente importante.

Astfel, făina a înregistrat o creştere de 29%, de la 1,95 lei/kg la 2,51 lei/kg, pastele s-au scumpit cu 52%, de la 3,90 lei/kg la 5,94 lei/kg, în timpul ce preţul zahărului s-a majorat cu 39%, de la 3 lei/kg la 4,17 lei/kg.

O scumpire mică s-a înregistrat la ulei, doar 7%. În schimb, laptele, cotletul de porc sau puiul grill au înregistrat creşteri între 23% şi 48%.

Totuşi, preşedinte Romalimenta, Sorin Minea, prezent în studioul emisiunii, a adus câteva precizări.

„Se sare peste două lucruri. În primul rând, 2010 a fost anul în care a crescut TVA-ul. În al doilea rând, în 2008, euro era 3,5 lei, acum este aproape 5 lei”, a spus Minea.

„Din păcate, pentru că 2011 a fost un an agricol prost, anul trecut a fost o creştere foarte mare pe făină, paste şi toate celelalte şi, implicit, pe carnea de porc”, a adăugat preşedintele Romalimenta.

Sorin Minea consideră că această creştere a preţurilor la alimente a fost decisiv influenţată de „acea tâmpenie sinistră de creştere a TVA-ului într-o ţară săracă. Aia a fost crimă”.

„Scăderea TVA-ului la pâine este un prim pas prin care această sărăcie alimentară poate fi evitată”, a completat conservatorul Codrin Scutaru, secretar de stat în Ministerul Muncii.

×
Subiecte în articol: alimente scumpire Subiectiv
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close