Antena 3 Emisiuni Subiectiv Daniel Ionașcu, despre certificatul verde: "Nu poți opri o boală prin îngrădirea libertăților"

Daniel Ionașcu, despre certificatul verde: "Nu poți opri o boală prin îngrădirea libertăților"

de Gabriel Dano    |    21 Ian 2022   •   20:35
Daniel Ionașcu, despre certificatul verde: "Nu poți opri o boală prin îngrădirea libertăților"
Sursa foto: Antena 3

Președintele executiv PU (social-liberal), Daniel Ionașcu, a explicat, vineri, la Antena 3, de ce certificatul verde nu poate stopa pandemia de COVID-19.

"Trebuie să începem să definim lucrurile - în mod evident pandemia există, în mod evident există mortalitate, în mod evident există un virus care a fost pe alocuri foarte agresiv, pe alocuri a fost mai puțin agresiv. Când vorbim de viruși, vorbim de boală, de pandemie, este o problema eminamente medicală care trebuie tratată cu cea mai mare seriozitate la cel mai înalt nivel de specialitate și de specialiști.

Problema certificatului în raport cu pandemia e o problemă juridică, e o problemă de drept. Nu se poate trata printr-o problemă de drept o pandemie și nici o boală. Prin urmare, atâta timp cât intervii în libertățile oamenilor crezând că tu vei putea prin îngrădirea libertăților să stopezi medical o boală este o mare greșeală. Cât de mare e greșeala la noi?

Atât de mare încât la debutul pandemiei pe străzile din București au fost scoase tancuri cu militari și cu glonț de război pe țeavă. Ei, n-au împușcat virusul. Pentru că nu l-au putut împușca, nici prin îngrădirea libertății umane nu poți să faci altceva decât să distrugi, nu să vindeci", a spus Daniel Ionașcu, în emisiunea "Subiectiv", moderată de Răzvan Dumitrescu.

Ce nu mai pot face românii al căror certificat verde a expirat la nouă luni după a doua doză. Explicația lui Alexandru Rafila

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat că limitarea valabilității certificatelor verzi la 9 luni după încheierea schemei de vaccinare e valabilă doar pentru circulația în spațiul UE, iar introducerea acestei reglementări și pentru accesul în anumite instituții sau spații economice din țară se va decide în funcție de situația epidemiologică.

„Este vorba de o decizie a Comisiei Europene adoptată pe 21 decembrie, în care se comunică statelor membre că certificatul, care are ca scop circulația în spațiul UE, e valabil după încheierea schemei de vaccinare 270 de zile, iar doza booster prelungește pe termen nedefinit valabilitatea acestui certificat. Normal că va fi aplicat și în țara noastră, că și cetățenii români circulă în spațiul european”, spune ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Referitor la introducerea acestei reglementări și pentru accesul în anumite instituții sau spații economice, el precizează că decizia va fi luată în funcție de contextul epidemiologic.

„E o discuție de sănătate publică pe care o discutăm, se va discuta la nivelul Guvernului și al Comitetului Național pentru Situații de Urgență, în funcție de contextul epidemiologic de moment. Dar scopul acestui certificat, așa cum a fost el gândit de către Uniunea Europeană este de circulație în spațiul comunitar. Nu este obligatoriu pentru nimeni, dar dacă vrei să circuli în spațiul Uniunii Europene, trebuie să respecți regulile din Uniunea Europeană. (...) Lucrurile depind de la țară la țară și faptul că există în momentul de față o uniformizare a modului de utilizare e un lucru bun și e normal”, conchide Rafila, potrivit Mediafax.

 

 

×
Subiecte în articol: Daniel Ionașcu Alexandru Rafila

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close