Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Subiectiv Justiția din Italia cere anularea mandatului de arestare pentru Dragoș Săvulescu

Justiția din Italia cere anularea mandatului de arestare pentru Dragoș Săvulescu

Ministerul Justiției din Italia cere revocarea mandatului european de arestare emis de Curtea de Apel București pe numele lui Dragoș Săvulescu, pentru că acesta își execută deja pedeapsa acolo.

Justiția din Italia cere anularea mandatului de arestare pentru Dragoș Săvulescu
Sursa foto: Facebook/ Dragos Savulescu
de Mia Lungu    |    30 Aug 2022   •   22:18

Omul de afaceri Dragoș Săvulescu susține de ceva timp că mandatul de arestare pe numele său este ilegal, pentru că statul român a fost informat pe cale oficială că executarea pedepsei începuse deja pe teritoriul Italiei, acolo unde este rezident încă de dinaintea condamnării din România.

"În data de 15.07.2022 a început executarea pedepsei lui Săvulescu Emil Dragoș, astfel că se solicită actualizarea poziției acestuia și revocarea mandatului european de arestare emis la data de 8.02.2020", se arată în comunicare transmisă autorităților române de Ministerul Justiției din Italia. Decizia a fost dată de judecătorii Tribunalului de Supraveghere din Napoli, potrivit evz.ro.

De asemenea, Ministerul Justiției din Italia a cerut României sa actualizeze situația juridică a omului de afaceri și, mai ales, să revoce mandatul european de arestare emis pe numele lui, în luna februarie 2019, pe o durata de trei ani.

Ministerul român condus de Cătălin Predoiu a solicitat Curții de Apel București să clarifice situația

Pentru că autoritățile române nu au oferit niciun răspuns Ministerului de Justiție din Italia, aceștia au revenit cu o nouă solicitare în data de 24 august 2022. S-a solicitat Ministerului Justiției român și Curții de Apel București să ofere de urgență un răspuns și mai ales revocarea mandatului european de arestare.

Potrivit informațiilor luju.ro, ministerul român condus de Cătălin Predoiu a solicitat Curții de Apel București să clarifice odată situația, întrucât mandatul european de arestare emis de această instanță are valabilitate de trei ani, respectiv până în februarie 2022, care a mai fost prelungit cu încă trei ani (până în februarie 2025) și trebuie să se decidă asupra oportunității revocării lui.

"Nu sunt fugar, nu datorez statului român niciun cent"

Dragoș Săvulescu a fost condamnat în 2019 la cinci ani și șase luni de închisoare. Deoarece era rezident italian la momentul condamnării, Dragoș Săvulescu s-a predat în ianuarie 2020 autorităților de acolo.

Urmând procedurile legislației europene în aceste cazuri, Curtea de Apel din Napoli a recunoscut integral sentința română de condamnare la cinci ani și șase luni de închisoare și i-a aplicat lui Săvulescu beneficiul unui decret de grațiere.

Autoritățile italiene i-au redus lui Săvulescu prin sentință pedeapsa cu trei ani, el rămânând sa ispășească în Italia o pedeapsă de numai doi ani și șase luni de închisoare.

"Nu sunt fugar, nu datorez statului român niciun cent din această chestiune. S-au luat de viața mea privată și au indus ideea că vezi Doamne, eu îmi permit, normal.

România nu a făcut ce trebuia să facă, și anume să retragă acest mandat. Autoritățile române au fost informate de foarte mult timp asupra situației juridice din Italia și, cel mai concret, încă din iulie anul ăsta, autroritățile române au fost informate de Ministerul Justiției italian asupra faptului că executarea pedepsei a început", a spus Dragoș Săvulescu, în luna octombrie a anului trecut.

×
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close