Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Subiectiv Kovesi, solicitată să investigheze modul în care Ursula von der Leyen a negociat achizițiile de vaccinuri anti-COVID: "Este afacerea secolului" 

Kovesi, solicitată să investigheze modul în care Ursula von der Leyen a negociat achizițiile de vaccinuri anti-COVID: "Este afacerea secolului" 

Alianța pentru Unirea Românilor solicită Parchetului European, în special procurorului-șef Laura Codruța Kovesi, să înceapă investigarea modului în care Comisia Europeană a făcut achizițiile de vaccinuri anti-COVID-19.

Kovesi, solicitată să investigheze modul în care Ursula von der Leyen a negociat achizițiile de vaccinuri anti-COVID: "Este afacerea secolului" 
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    23 Noi 2021   •   20:37

"Achiziția acestor vaccinuri este afacerea secolului sau, poate chiar a mileniului. Sunt în joc foarte multe miliarde euro din banii contribuabililor europeni. Suntem cu toții îndreptățiți să aflăm cum au fost negociate aceste contracte, care sunt legăturile familiei von der Leyen cu Big Pharma, de ce au fost secretizate contractele", a declarat deputatul George Simion, co-președinte AUR.

"Instituțiile europene sunt primele chemate să dea exemplu de transparență și de intransigență cu privire la cheltuirea banilor publici. Îi cer dnei Kovesi să se implice personal din funcția de procuror șef pentru a face lumină în acest caz", a adăugat acesta.

Ombudsman-ul european a pornit o investigație împotriva președintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen pentru faptul că a refuzat să facă publice discuțiile private pe care le-a avut cu CEO-ul firmei Pfizer şi care priveau achiziționarea a 1,8 miliarde de doze de vaccin, arată instituția europeana într-un comunicat remis public.

Scandalul a pornit după ce New York Times, pe data de 28 aprilie 2021, sub titlul "Cum a finalizat Europa o înțelegerea pentru vaccinul Pfizer prin SMS şi apeluri telefonice, a publicat un articol în care descrie, citând surse interne, că Ursula von der Leyen ar fi purtat discuții directe şi personale cu Albert Bourla, CEO-ul Pfizer, pentru încheierea unui nou contract cu Pfizer.

"Si, cum au vorbit, două lucruri au devenit clare: Pfizer ar putea avea mai multe doze pe care le-ar putea oferi Uniunii – mult mai multe. Iar Uniunea Europeana ar fi încantat să le aibă", se arată în articol.

Educația medicală a lui Von der Leyen, precum și profesia soțului ei par să fi fost de mare ajutor în negocieri. Ursula von der Leyen este doctor în medicină și are un master în "Sănătate publică", iar soțul ei, Heiko von der Leyen, este directorul medical al companiei biofarmaceutice din SUA, Orgenesis Inc., specializată în dezvoltarea de terapii celulare și genetice.

Regulamentul nr. 1049/2001 al Parlamentului European și al Consiliului European, din 30 mai 2001, prevede că fiecare cetățean al UE are "acces maxim și simplificat" la toate documentele aflate în posesia Comisiei, a Parlamentului UE și a Consiliului ţărilor membre.

După cum relatează Spiegel.de, gestionarea efectivă a documentelor de către Comisia Europeană este însă în puternic contrast cu regulile de transparență auto-impuse:

"Comisia șterge masiv e-mailuri, iar sms-urile și chat-urile nici măcar nu sunt arhivate – pentru că sunt de scurtă durată". În concluzie, "este posibil ca mesajele-text dintre Ursula von der Leyen și CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, să fi dispărut și ele".

Un jurnalist de la Netzpolitik.org a vrut sa afle detalii despre acest mega-deal, iar în aprilie, pe baza Regulamentului nr. 1049/2001, a cerut Comisiei Europene să dezvăluie toate comunicările dintre Bourla și von der Leyen.

Potrivit informatiilor de pe asktheeu.org, "cererea a fost refuzată de Secretariatul General al Comisiei Europene".

Comisia ar fi precizat însă că nu se află în posesia corespondenței. SMS-urile și alte mesaje scurte sunt "prin natura lor, de scurtă durată și, în principiu, nu conțin informații importante despre politica, activitățile sau deciziile Comisiei", a declarat secretarul general al Comisiei, Ilze Juhansone, potrivit Spiegel.

Întrebarea dacă mesajele lui von der Leyen către Bourla au fost șterse, mai există nearhivate, sau dacă despre ele nu are cunoștință Comisia, a rămas fără răspuns.

×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close