Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Subiectiv Marcel Ciolacu, optimist privind intrarea României în Schengen

Marcel Ciolacu, optimist privind intrarea României în Schengen

Marcel Ciolacu se declară optimist în privința aderării României la zona Schengen. Liderul PSD afirmă că România îndeplinește toate condițiile tehnice și că nu crede că ar trebui să oferim ceva în schimbul acestei aderări.

Marcel Ciolacu, optimist privind intrarea României în Schengen
Sursa foto: Hepta | Mediafax Foto / Andreea Alexandru
de Gabriel Dano    |    20 Sep 2022   •   22:39

"Noi îndeplinim toate condițiile tehnice, de câțiva ani. Până acum este o decizie politică. Cred că și Europa trebuie să dea același revers României în ceea ce privește solidaritatea.

Nu este cazul să mai dea nimic România. România, față de alte state, are anumite resurse consistente, cum sunt cele din Marea Neagră și onshore și offshore. Dacă Uniunea Europeană dorește să scoatem aceste resurse mai repede, să compensăm, fiindcă nici nouă nu ne convine să intre Germania într-o recesiune economică, că afectează întreaga Europă și afectează și România, implicit.

Dacă doresc aceste resurse, le scoatem mai repede din România, după ce noi ne-am oprit ce consumăm, cred că nu e nicio problemă ca Uniunea Europeană să ne ofere resursele financiare ca să dezvoltăm aceste capacități", a spus Marcel Ciolacu, în emisiunea Subiectiv, moderată de Răzvan Dumitrescu.

Victor Negrescu cere o decizie privind intrarea României în Schengen până la finalul anului

Eurodeputatul social-democrat Victor Negrescu, inițiator și susținător al mai multor campanii naționale pentru aderarea României în spațiul Schengen, a cerut, în plenul Parlamentului European, ca aceasta decizie să fie adoptată până la finalul anului.

"Românii merită în Schengen! România respectă de foarte mulți ani toate criteriile privind aderarea la spațiul Schengen, iar evaluările succesive ale Comisiei Europene, confirmate și în contextul războiului din Ucraina, arată că țara noastră asigură protecția frontierelor externe, la cele mai înalte standarde.

Liderii europeni nu au nicio justificare să nu accepte primirea României în spațiul Schengen, în acest an", a declarat europarlamentarul român, Victor Negrescu, într-un comunicat remis presei.

Eurodeputatul român a purtat, în plenul Parlamentului European, un tricou inscripționat cu denumirea campaniei Românii Merită În Schengen, pe care a inițiat-o împreună cu PES activists România și Partidul Social Democrat, prin intermediul căreia au fost contactați toți liderii europeni care pot influența decizia privind aderarea României la spațiul Schengen.

Mesajul vicepreședintelui Partidului Social Democrat, Victor Negrescu, vine în sprijinul campaniei, care se realizează în prezent în țară, prin care se strâng mesaje de susținere a acestui obiectiv, transmise de români prin intermediul a zeci de mii de cărți poștale puse la dispoziție de organizatori.

"Cancelarul social-democrat german, Olaf Scholz, a spus foarte clar că românii, prin eforturile făcute, merită respectul Europei și intrarea în acest spațiu de liberă circulație.

Păcat că anumite guverne europene de centru-dreapta au refuzat și se opun în continuare în a recunoaște acest drept cetățenilor români.

Împreună cu Partidul Social Democrat și PES activists România vom lupta până la capăt pentru acest obiectiv, vom solicita o nouă dezbatere în plenul Parlamentului European și în curând vom depune, la sediul Consiliului, zeci de mii de mesaje ale românilor pentru acest deziderat.

Nu putem avea o Europă puternică și unită până când românii nu vor avea aceleași drepturi ca și ceilalți cetățeni europeni", a adăugat vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu.

Coordonator național al PES activists România, Victor Negrescu a inițiat în anul 2015, împreună cu PES activists România, petiția #RomâniaCereÎnSchengen, inițiativă susținută de peste 40.000 de români care a generat din partea Parlamentului European o rezoluție importantă de sprijin privind aderarea României la spațiul Schengen.
 

 

 

 

×
Subiecte în articol: Marcel Ciolacu Schengen
Parteneri
arcel Ciolacu, anunțul momentului despre majorarea pensiilor
x close