Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Subiectiv Ministrul Agriculturii, despre scumpirile de anul viitor: "Depindem foarte mult de producţia agricolă"

Ministrul Agriculturii, despre scumpirile de anul viitor: "Depindem foarte mult de producţia agricolă"

România, lovită de scumpiri de sărbători. Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a declarat marţi, la Antena 3, că preţurile crescute sunt cauzate de mai mulţi factori.

Ministrul Agriculturii, despre scumpirile de anul viitor: "Depindem foarte mult de producţia agricolă"
Sursa foto: Pixabay.com/felixmittermeie
de Silvia Preda    |    07 Dec 2021   •   22:34

România rămâne fără 50% din îngrăşământul folosit în ferme, pentru că Azomureş va opri întreaga producţie până la jumătatea lunii, din cauza crizei de pe piaţa energiei şi a gazelor. 

Românii ar putea suferi de pe urma scumpirilor care vor ajunge repede până la raft.

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a declarat marţi, la Antena 3, că preţurile crescute sunt cauzate de mai mulţi factori şi se caută soluții de sprijin a fermierilor astfel încât costurile cu fertilizanții să nu aibă un impact atât de puternic asupra prețurilor finale ale cerealelor în anul agricol 2022.

Printre aceste soluții sunt subvenționarea achiziției de îngrășăminte și punerea pe piață a fertilizanților din alte țări.

Scumpirile de anul viitor ar putea fi mult mai mari decât ne aşteptăm. Ce alimente se scumpesc şi cu cât 

"Unul dintre factorii principali pentru care am asistat la creşteri de preţuri în aproape toate domeniile a fost creşterea preţului la energie şi gaz. Problema cea mai mare este că în anumite sectoare se adaugă şi costul materiei prime(...). Depindem foarte mult de producţia agricolă pentru anul 2022.

Dacă noi reuşim să asigurăm o cantitate suficientă de materie primă, presiunea pe piaţă nu va fi atât de mare şi preţul nu va creşte semnificativ", a spus Adrian Chesnoiu la emisiunea "Subiectiv".

"La nivelul ministerului Agriculturii în momentul de faţă calculăm scenarii de intervenţie pentru a ajuta fermierii, să compensăm pierderile. 

Un ajutor de stat către fermierii români astfel încât ei să resimtă mai puţin presiunea majorării preţului la fertilizanţi", a spus ministrul.

×
Parteneri
A murit Daniel Barbu, fost ministru al Culturii
x close